Shutterstock

Analyse Aardappelen

Canadese aardappeltelers halen recordoogst binnen

8 December 2021 - Jeannet Pennings

De Canadese aardappeloogst komt dit jaar op een nieuw record uit. In totaal werd er 123,1 miljoen cwt aardappelen van het land gehaald, wat omgerekend 6,25 miljoen ton is. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van Statistics Canada. Het laatste record stamde uit 2003.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De definitieve cijfers van de Canadese aardappeloogst zijn bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de opbrengst 18% hoger ligt dan afgelopen jaar, toen het areaal een stuk kleiner was. Als gevolg van de coronacrisis, die zorgde voor een lagere vraag naar consumptieaardappelen, kromp het Canadese areaal vorig jaar met 1,4% naar 145.592 hectare.

Gunstige omstandigheden
De vraag naar aardappelen vanuit de verwerkende industrie trok eerder dit jaar aan, naar het niveau van voor de coronacrisis. Dit zorgde voor flink wat enthousiasme onder aardappeltelers, waardoor het areaal 7,4% groeide tot 156.333 hectare. Dankzij gunstige weersomstandigheden tijdens de oogst in de meeste delen van het land, kon het overgrote gedeelte van het areaal (98,9%) ook daadwerkelijk geoogst worden. Dat is weleens anders. Zo bleef in 2019 bijna 6% van het areaal in de grond zitten.

Behalve het areaal, valt ook de hectareopbrengst dit jaar fors hoger uit in Canada. Die noteert bijna 41 ton per hectare. Vorig jaar was dat slechts iets boven de 37 ton per hectare. Daarmee ligt de opbrengst 10% boven 2020 en zo'n 5% boven het vijfjarig gemiddelde. Met name de oostelijke provincies dragen bij aan de stevige resultaten. Daar waren de groeiomstandigheden gunstig.

Fors hogere opbrengsten in het oosten
In het westen van Canada hadden de telers te maken met extreme hitte en aanhoudende droogte. Daardoor daalden de opbrengsten. Dit geldt vooral voor Alberta, waar de opbrengst met 1% daalde naar 46 ton per hectare. Daarmee heeft Alberta nog steeds de hoogste gemiddelde opbrengst van Canada. New Brunswick komt dit seizoen uit op 44,5 ton per hectare. Dat is maar liefst 47% meer dan vorig jaar, toen de provincie kampte met extreme droogte. Op Prince Edward Island, het grootste teeltgebied, werd dit jaar 42,5 ton per hectare geoogst, een stijging van 33%.

De definitieve cijfers pakken lager uit dan eerder verwacht. Desondanks is nog steeds sprake van een recordoogst. Het vorige record stamde uit 2003 toen een opbrengst van 5,9 miljoen ton van het land kwam. Ook in 2004 werd er bijna 5,9 miljoen ton aardappelen gerooid.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden