Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt België tendeert vast

5 Januari 2022

De aardappelmarkt tendeert zo in de eerste week van 2022 vast, dat wordt als zodanig in het marktbericht van PCA/FIWAP van woensdag 5 januari vermeld. De notering voor week 1 kwam uit op €14 tot €15 voor Fontane en Challenger. Voor het verder minder van belang zijnde ras Bintje werd afhankelijk van kwaliteit, grofte en bestemming tot €16 op het bord gezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de eerste werkdag van het jaar werd al door diverse afnemers aangegeven dat ze voor €14 per 100 kilo Fontane wilden kopen. Dat een en ander lastig schijnt te zijn, blijkt wel uit het feit dat er inmiddels door dezelfde partijen €15 is betaald en dat de aardappelen vrijwel direct worden opgeladen.

In België, maar ook in Frankrijk, kan niet gezegd worden dat de gemiddelde aardappeloogst van 2021 is tegengevallen. Het resultaat qua marktprijsontwikkeling was er de laatste maanden dan ook naar. Het prijsniveau lag rond €13,50 per 100 kilo in beton gegoten. Echter, het totale volume aardappelen in met name België zou door de krimp van het areaal niet overhouden indien de fabrieken het verwerkingstempo zouden kunnen aanhouden waarvan sprake was in de voorgaande maanden. Naar verluidt blijven de fabrieken in België momenteel volle bak draaien en is het niet meer dan logisch dat de marktprijs naar een hoger niveau zal gaan. Opvallend is dat er vanuit België bij Nederlandse telers wordt geïnformeerd naar Fontane. Blijkbaar is het aanbod in eigen land niet meer zo overvloedig. Inmiddels zijn er transacties bekend van €15,50 per 100 kilo af boer voor levering half januari.

Vriendelijker stemming
De termijnmarkt voor het april 2022-contract laat ook de duidelijk vriendelijkere stemming zien door woensdag 5 januari te stijgen naar €21. Vorige week ging de markt nog het jaar uit op €20. De cash settlement van deze week zal boven €15 gaan uitkomen. De marge op de termijnmarkt met nog vier maanden te gaan komt daarmee uit op circa €6. De kans dat de aardappelmarkt naar een gemiddeld prijsniveau kan van ruim €20 in de komende maanden lijkt niet zo groot. Indien echter de vraag wereldwijd naar eindproduct aanhoudt, kan juist de terughoudende wijze van inkoop met name in België als een elastiek werken waardoor de markt zo maar eens een 'slinger' kan krijgen.{{dataviewSnapshot(2_1641390847)}}

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden