Shutterstock

Analyse Aardappelen

Cash Settlement begint stapjes omhoog te maken

14 Januari 2022

De cash settlement (CS), een afgeleide van de diverse aardappelnoteringen in Europa, begint voorzichtig wat stapjes omhoog te maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zoals meestal is Nederland koploper qua prijsniveau in de CS met actueel €17,93 per 100 kilo. De Fransen en Belgen komen gemiddeld voor de inbreng van de CS niet verder dan €15,50 per 100 kilo wat bijna €2,50 lager is dan wat er in Nederland op het bord komt. Duitsland hangt daar voor de CS tussenin met gemiddeld voor de CS op €15,61. Dat de Nederlandse inbreng (ook relatief gezien) fors hoger is dan de inbreng uit met name België en Frankrijk komt door de manier van noteren (categorie 1 en 2) en de rassen die worden ingebracht. In België en Frankrijk betreft het alleen Fontane en Challenger die over het algemeen de onderkant van de markt bepalen en meestal alleen voor de fritesverwerking worden gebruikt. In Nederland, maar ook Duitsland, wordt een deel van de inbreng bepaald door rassen als Innovator en Agria waarvoor gemiddeld meer wordt betaald.

Termijnmarkt loopt op
De actuele termijnnotering van het april 2022-contract heeft de laatste dagen een sprong gemaakt van €20,50 aan het begin van week 2 naar een slotstand op €21,50 donderdag 13 januari. De marge tussen de termijnmarktnotering is €5,40 (€21,50 - €16,10). Dit prijsverschil kan uiteindelijk makkelijk worden overbrugd zeker nu de markt als zo snel na de jaarwisseling in beweging is gekomen. De tijd naar laatste week april -als het termijncontract expireert- is nog ruim en de spanning in de markt is voelbaar.

Toch zullen de ogen gericht zijn op wat er in met name België gaat gebeuren met de marktprijzen en de daarop te maken noteringen. Wordt bijvoorbeeld de stap van actueel €15 per 100 kilo voor Fontane naar €20 snel gemaakt? En als de stap gemaakt gaat worden, wanneer gaat dat gebeuren? En als €20 voor Fontane en Challenger in beeld komt, zit er dan nog meer in het vat? De tijd zal dat uitwijzen. Dat een prijsbeweging zeker naar een hoger niveau nooit echt soepel verloopt, heeft ons de afgelopen jaren geleerd. Echter, dit jaar lijkt er meer en wellicht op een minder stroeve wijze mogelijk. De voorraden fritesaardappelen in Europa zijn niet overdadig en de afzet lijkt vooralsnog goed door te lopen waardoor de spanning en daarmee de marktprijzen en uiteindelijk de noteringen kunnen stijgen. Een gemiddelde marktprijs tussen €20 en €25 zou in basis prima moeten kunnen, getuige ook de actuele stand van de april 2022 notering.             

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden