Agrifoto

Analyse Aardappelen

Volgende stap marktprijs Fontane richting 20 euro

21 Januari 2022

Een rondje langs de velden leert dat de verwachting is dat de volgende stap van de Fontane marktprijs wel eens naar €20 kan zijn. Inmiddels wordt er in België voor dit ras €17 genoteerd (Belgapom 21 januari), veel aanbod zou er op deze prijs echter niet loskomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om toch wat aanbod los te krijgen, wordt in het zuiden van Nederland door Belgische partijen momenteel tot €18 per 100 kilo geboden, deze maand nog te leveren. Vaak zie je dat markten zeker met een stijgende trend op bepaalde niveaus meer aanbod genereren. Voor de komende periode zou dat in het geval van Fontane en Challenger €20 kunnen zijn. Op dat prijsniveau zou er qua volume meer aanbod kunnen komen - zo is het idee - wat in een vast aanvoelende markt een inderdaad beproefde strategie is.

Belgen en Nederlanders elkaars concurrent
Een dergelijke schudden-aan-de-boom-strategie om aanbod los te weken om daarna weer een paar weken van de markt af te zijn, is gezien de manier van inkoop een typische Belgische strategie. Hoe het effect dit seizoen zal zijn, moet nog blijken aangezien de Belgische en Nederlandse industrieën elkaar wat in de weg lijken te zitten als het gaat om het Fontane-segment. De Belgen lijken meer actief om aardappelen te kopen op Nederlands grondgebied, terwijl de Nederlandse verwerkers juist aangeven in België Fontane voor de gewenste prijs te kunnen kopen.

Opvallend, maar ook weer niet, is de marktprijsontwikkeling van Fontane in Nederland die juist wat achterblijft ten opzichte van de Belgische. Afgelopen week nog werden op de PAT-lijst transacties van €15,50 per 100 kilo voor Fontane, maar ook voor Challenger gemeld. Een belangrijk verschil met de inkoopstructuur tussen België en Nederland wordt hiermee zichtbaar. In België worden over het algemeen contracten met telers afgesloten op basis van vooraf afgesproken te leveren tonnen. Het overige deel wordt in de markt bijgekocht. Is er sprake van een vragende markt zoals dit seizoen het geval is, dan is dat direct terug te zien aan de marktprijzen en daarmee de noteringen. In Nederland daarentegen worden in veel gevallen de tonnen buiten het vastprijscontract om meegeleverd. De afrekening van de meeleveraardappelen wordt dan gedaan op basis van bijvoorbeeld de PotatoNL-notering. Echter, door de grotendeels weggevallen vrije markt in met name het segment Fontane is het lastig een marktconforme notering op het bord te krijgen om de meeleveraardappelen op af te rekenen. Kortom, een beetje een hond die achter zijn eigen staart aanloopt.

Premium rassen tonen souplesse
Zo moeizaam de markt van Fontane zich in Nederland ontwikkelt, zo soepel gaat dat met de rassen als Agria en Innovator. Deze rassen zijn in tegenstelling tot het Fontane-segment meer gevraagd buiten de verwerkers om. Zo is er voor zowel Agria als Innovator vraag van buiten Nederland en zijn de marktprijzen tot boven het niveau van €20 per 100 kilo opgelopen. Actueel wordt er voor Agria met de gewenste kwaliteit tot €22 geboden, voor Innovator zou dat €21 zijn. Door juist de inbreng van aardappelen van andere rassen in PotatoNL valt de gemiddelde inbreng van de cash settlement (actueel in week 3 €18,49) flink hoger uit dan de inbreng uit Frankrijk en België (€16,50). Echter, bij een sprong richting of naar €20 per 100 kilo van Fontane in België, meestal gevolgd door Frankrijk, kan de cash settlement zonder problemen boven €20 gaan uitkomen, wat tevens de actuele termijnmarktkoers (€22) van het april 2022 verklaart. Er zijn immers nog drie maanden te gaan richting afwikkeling van het contract.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox