Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Aviko verhoogt contractprijs tussentijds

31 Januari 2022 - Niels van der Boom

Aviko Potato heeft zijn contractprijzen bijgesteld om telers te compenseren voor de alsmaar stijgende kostprijs van de aardappelteelt. De verwerker startte als eerste met contracteren van vijf Nederlandse verwerkers en moet nu concluderen dat de geboden contractprijs niet langer matcht met de huidige situatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al begin december presenteerde Aviko zijn contractprijs voor seizoen 2022-2023. "We zijn in oktober met de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko om tafel gaan zitten en besloten een maand later onze contractprijzen integraal met €25 per ton te verhogen", legt inkoopdirecteur Dick Zelhorst uit. "We vonden het eerlijk gezegd op dat moment ook best spannend. Doel was om een duidelijk signaal af te geven richting de aardappelsector dat de contractprijs substantieel omhoog moest om de teelt rendabel te houden."

8 euro per ton extra
Een kleine twee maanden passeerden waarbij de meeste andere verwerkers hun kruit drooghielden. Nadat ook zij hun contracten bekend hebben gemaakt, steekt de verhoging van €25 daar wat schril bij af. "De energieprijzen zijn in de voorbije maanden gestegen tot ongekende hoogte. Diesel en stroom zijn duurder, net als kunstmest. In dat licht is de geboden €25 - van begin december - niet voldoende. Daarom hebben we besloten er €5 per ton bij te doen. Daarnaast wordt de bewaarstaffel verhoogd. Die geldt vanaf week 5. In totaal komt er zo'n €8 per ton bij.

Waar komen de verhoogde prijzen op neer? Fontane komt in week 36 op €12,25, in week 17 op €17,98 en in week 26 op €20,60. Innovator doet in deze periodes nu €13,75, €19,73 en €22,35. Daarmee komen de prijzen van Aviko in lijn te liggen met concurrenten. "Ook de meerjarige contracten verhogen we met €5 per ton", zegt Zelhorst.

Nieuwe prijsstijging?
Wordt de contractprijs opnieuw verhoogd wanneer de kostprijs verder stijgt? Zelhorst kan er nog geen concreet antwoord op geven en geeft aan daarnaar te kijken als de situatie zich aandoet. "Je hebt het normale ondernemersrisico en (extreme) externe factoren. Uitgangssituatie moet altijd zijn dat telers structureel de kostprijs met een plus betaald krijgen. Ook Aviko wordt geraakt door de hoge energieprijzen. Frites produceren vraagt relatief veel energie en die kosten tellen door in de prijs van het eindproduct."

Kosten indexeren
Wie zeker wil zijn van dat de stijgende kosten vergoed worden kan bij Aviko voor een kostenindexcontract kiezen. Uniek volgens het bedrijf. Hierbij wordt achteraf gekeken naar wat de daadwerkelijke kostenstijging was. Als basis geldt de huidige prijs van het vastprijscontract, die uiteindelijk wordt verhoogd of verlaagd, afhankelijk van de kostenstijging. Stijgen de energie- en kunstmestprijzen dus verder, dan houdt het contract hier rekening mee.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden