Agrifoto

Analyse Aardappelen

Onderkant PotatoNL wekt verbazing in de markt

7 Februari 2022 - 7 reacties

Vandaag werd de uitkomst van de PotatoNL-notering met veel spanning afgewacht door de verschillende partijen in de markt. Afgelopen deed de Belgapom een voorzet. Kopt PotatoNL de bal vandaag in?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stap die de Belgapomnotering afgelopen vrijdag maakte naar €20 voor Fontane, en de geruchten dat er Innovator voor €25 is verhandeld, zorgden bij velen voor de verwachting dat ook de Nederlandse aardappelnotering PotatoNL een flinke stap kon maken. Vrijdag werd al een eerste signaal afgegeven op de PAT-lijst. Niet alle Nederlandse verwerkers zijn bereid die hogere prijs te betalen die de Belgische verwerkers hanteren.

Meeleverprijs verhoogd
Met een tweetal transacties van €17,25, die vrijdagmiddag op de PAT-lijst werden gezet, was duidelijk dat in Nederland de notering niet zonder slag of stoot omhoog kon gaan. Toch wekte het veel verbazing van onder anderen telers dat de Nederlandse prijs maar zo moeizaam wil stijgen, aangezien de stemming zeer positief is. Een rondje in het veld leert dat vorige week een aantal verwerkers hun inkoopprijs voor meeleverkilo's al hebben verhoogd naar €20 voor Fontane, net zoals de Belgen.

Blijkbaar is er nog een verwerker die de aardappelen goedkoper kan inkopen bij zijn leveranciers. Telers zijn bereid om voor deze prijs hun aardappelen af te rekenen. Dan kan het niet anders dan dat deze ook meegenomen moeten worden in de notering van maandag.

Achteruitkijkspiegel
Wel kwam er 7 februari nog een transactie op de PAT-lijst voor Fontane van €20, wat feitelijk de dagprijs is. De twee transacties van €17,25 zien er vooral uit als aardappelen verkopen terwijl je in de achteruitkijkspiegel kijkt.{{dataviewSnapshot(2_1644246609)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden