Agrifoto

Analyse Aardappelen

Verwerkers blijven vrije aardappelen nog negeren

17 Juni 2022 - 25 reacties

Ook deze week was er weinig tot geen leven in de aardappelmarkt. Verwerkers zijn niet of nauwelijks aan de markt om aardappelen te kopen. Hebben de inkopers van de fabrieken hun posities echt rond voor de rest van het seizoen of wagen ze het erop dat de eerste nieuwe aardappelen vroeg beschikbaar komen? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Belgapom noteerde vandaag met €20 onveranderd voor Fontane en Challenger, waarbij de stemming als stabiel werd omschreven. De notering van Fontane en Challenger moet gezien worden als een indicatie, aangezien er relatief weinig of geen transacties van aardappelen hebben plaatsgevonden.

In Nederland is dit ook duidelijk terug te zien. Op de PAT lijst staat een laatst gedane zaak van 9 juni. Dat betekent dat er in de afgelopen 8 dagen geen enkele inkoop door verwerkende industrieën in Nederland is geweest bij Nederlandse telers. Blijkbaar draaien de verwerkers enkel op contractaardappelen en nemen ze zelfs de meeleverkilo's niet meer mee, want dat anders was dat te zien geweest zijn op de PAT lijst.

Handel ligt stil
Daarmee ligt de markt van aardappelen volledig stil en moeten de bezitters van vrije aardappelen nog meer geduld hebben. Een aantal afnemers in België stellen overigens telers wel gerust, door aan te geven dat ze de laatste aardappelen gewoon ophalen, wat op zich wel een collegiale houding is.

Het blijft overigens opvallend dat vrijwel alle verwerkers in Europa tegelijkertijd van de markt zijn en op een of andere manier dezelfde inkoopstrategie en inkooppositie hanteren. Frankrijk, RNM, kwam deze week zelfs helemaal niet met een notering, maar gaven wel aan dat enkele volumes aan Fontane die wel zijn verhandeld, tussen €20 en €23,50 zijn verkocht. Of dit betekent dat de RNM dit seizoen niet meer met een notering uitkomt, is onduidelijk.

De afloop van de markt wordt bepaald door de overgang naar de vroege aardappelen. De markt bungelt waarschijnlijk dan ook nog wel drie weken tussen hoop en vrees. Bij tegenvallende opbrengsten van de vroege aardappelen, wenden de verwerkers zich nog een keer tot de laatste oude aardappelen. Als de prijs van oude aardappelen zo aantrekkelijk is, dan kunnen verwerkers overwegen de oogst van de vroege uit te stellen zodat er nog wat extra kilo's bij kunnen groeien.

Stalen zenuwen
De bezitters van vrije aardappelen worden voorlopig op hun zenuwen getest. De export lijkt op dit moment ook niet de markt te kunnen redden, gelet op de rustige stemming. De vlokkenverwerkers hebben hun posities goed op orde en zijn op dit moment niet in de markt voor extra aardappelen. De enige transactie die te melden is, is een transactie die gemeld werd bij het nieuwe initiatief van DCA: de Transactie-app. Daarin werd een transactie van 150 ton vrije Donata gemeld, binnen 3 weken leveren, Nederlandse industrie voor de prijs van €20 per 100 kilo.

De termijnmarkt voor het nieuwe seizoen wordt ook mee getrokken in de matte stemming van de oude oogst. Waar eerst een ieder goede hoop had op de prijsontwikkeling brokkelt dat vertrouwen nu af. Het feit dat het areaal in bijvoorbeeld Vlaanderen groter wordt ingeschat dan eerder werd verwacht, helpt de stemming ook niet. Telers die weinig of niets hebben gecontracteerd, zoeken nu alsnog dekking op de termijnmarkt. Kopers zijn enkel te vinden vanuit de speculatieve zijde, die wellicht verwachten dat de zomer nog voor stemming kan gaan zorgen. Daarnaast blijken verwerkers de boot voor een aanvulling op eerder gecontracteerde hoeveelheden niet af te houden. Telers kunnen in een aantal gevallen daardoor nog bijtekenen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden