Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Opbrengst aardappelen goed, potentie mist

10 Augustus 2022 - Niels van der Boom - 7 reacties

Nieuwe proefrooicijfers laten een opvallend goede aardappelopbrengst zien voor begin augustus. Toch is dat maar de helft van het verhaal. Vooral de potentie van het gewas is doorslaggevend voor verdere groei de komende weken. Het weer verandert na deze hitteperiode, maar kan dat de aardappelen nog redden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Wallonië hebben de organisaties Fiwap en Carah begin augustus zes percelen Innovator bemonsterd. De netto opbrengst in de maat 35 millimeter opwaarts komt op 29,8 ton per hectare. Eén laat geplant perceel trekt dit gemiddelde met 16,5 ton flink naar beneden omdat het pas op 11 mei de grond in ging. Gemiddeld ligt de pootdatum op 24 april. Twee percelen halen opbrengsten van 36 en 38 ton.

Loof ver afgestorven
Kenmerkend voor Innovator is dat de gewassen hard slijten en al ver op hun retour zijn. Fiwap meldt dat het loof tussen de 40% en 80% is afgestorven. Met 410 gram op vijf kilo is het onderwatergewicht hoog, zoals kenmerkend is voor dit seizoen. Het toont dat de gewassen al ver zijn in hun ontwikkeling, waardoor telers vraagtekens zetten bij de potentie die de aardappelen nog hebben.

Voorgaande jaren begon het proefrooien pas half augustus, dus een eerlijke vergelijking maken is lastig. De cijfers schommelen tussen de 30 en 35 ton. De huidige opbrengst is dus niet slecht te noemen. Het is vooral de vraag hoe er bij deze droogte en hitte nog kilo's bij kunnen groeien.

Aviko Potato heeft over week 31 nieuwe proefrooicijfers gepubliceerd. Die laten een groei van zo'n vier ton per hectare zien ten opzichte van de vorige monstername. Let wel, het gaat hier om bruto kilo's in de maat 40 millimeter opwaarts. Daarbij blijft de opbrengst boven die van de voorgaande vijf jaar uitstijgen. Gezien de situatie in het veld roept dat vragen op.

Regio is beslissend
Aviko schuift alle rassen en regio's bij elkaar en publiceert nog maar één cijfer. Dat kan een verklaring zijn voor het relatief hoge tonnage. Juist dat zijn twee factoren die dit jaar beslissend zijn. In het midden en vooral noorden staan de gewassen er in hun algemeenheid frisser op dan in het zuidwesten en oosten, waar de droogte al veel langer nijpend is. Ook zijn de temperaturen er lager, wat eveneens slijtage voorkomt aan de aardappelgewassen.

In week 31 zijn ook alle percelen met Innovator fritesaardappelen die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour bemonsterd.  Het is voor de vijfde keer dat negen percelen worden gevolgd waarmee een betrouwbaar gemiddelde kan ontstaan. De cijfers worden deze week gepubliceerd. De opbrengst is opvallend te noemen met regionaal zeer grote verschillen. Ook de Innovators van de Gewastour-deelnemers laten zien dat het gewas vergevorderd is (hoog owg) en het loof vrij ver gesleten.

Weer slaat om, warmte keert terug
Het draait nu allemaal om de groeiweken tussen 10 augustus en 10 september. Meteorologen kunnen met steeds grotere zekerheid zeggen dat er tot en met 15 augustus geen neerslag wordt verwacht en dat de temperatuur zeer hoog blijft. Dertig graden of meer is geen uitzondering. Dat geldt voor de hele EU-4. Na 15 augustus komen de weerkaarten nu met een weersomslag op de proppen, veroorzaakt door een lagedrukgebied dat zich nu vormt. Omdat het zeewater relatief warm is en de bovenlucht koud kan een buienfront in de kustregio's voor veel neerslag gaan zorgen.

Vanaf 15 augustus wordt neerslag van betekenis verwacht in de kustgebieden.

Deze buien blijven waarschijnlijk voorbehouden aan de kustgebieden in Nederland, België en Frankrijk, juist een regio waar het erg droog is. In de binnenlanden valt verre van voldoende neerslag, zo is de verwachting. Na dit buienfront ligt opnieuw een sterk hogedrukgebied te wachten dat de temperatuur weer omhoog kan brengen (20 tot 25 gaden) en ook weer droogte met zich meebrengt.

Welke groei mogen we verwachten?
Vertalen we dat door in de potentiële groei voor de aardappelgewassen dan blijft het twijfelachtig of er nog voldoende kilo's bij kunnen groeien. Het is überhaupt de vraag of de gewassen in de tweede helft van augustus nog voldoende groen staan om van neerslag te profiteren. Met de opbrengst-, kwaliteit- en weercijfers in het achterhoofd kunnen we concluderen dat de komende drie weken de aardappeloogst van 2022 kunnen maken of breken. Volgt de opbrengstgrafiek de lijn van 2017 of 2018?

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden