Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Emsland compenseert telers voor lage opbrengst

7 September 2022 - Niels van der Boom

Zetmeel- en vlokkenproducent Emsland Group verhoogt de aardappelprijzen voor alle aardappelen die telers dit seizoen leveren. Wie in staat is om meer aardappelen dan gemiddeld te leveren krijgt een extra bonus. Daar tegenover staat dat de verwerker ook iets terug wil van de teler. Zowel dit seizoen als in 2023.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het ook extreem droge jaar 2018 riep Emsland Group – met acht fabrieken in West- en Oost-Duitsland – een 'grondstofverzekeringsprogramma' in het leven. Ook dit jaar is dat helaas nodig. Langdurige droogte hakt in op de hectareopbrengsten van de zetmeel- en vlokkenaardappelen in Duitsland en Nederland. "Regionaal zien we wel verschillen", zegt CEO Gerrit-Jan Wesselink. "Sommige gebieden kregen dit seizoen meer regen, maar ook het wel of niet kunnen beregenen maakt verschil. Dit neemt niet weg dat ook beregende percelen een beneden gemiddelde opbrengst kennen."

Vier stappen
Het steunpakket dat Emsland Group aan hun telers heeft gepresenteerd is niet helemaal vergelijkbaar met vier jaar geleden. Het bestaat uit vier stappen. Telers zijn vrij om hier aan deel te nemen. Voorwaarden voor deelname is dat alle geteelde aardappelen dit seizoen aan Emsland worden geleverd en dat de akkerbouwer ook in 2023 eenzelfde volume vastlegt bij de verwerker.

Integrale prijsverhoging
Stap één is een integrale prijsverhoging voor alle tonnen die worden geleverd. Deze bedraagt €15 per ton aardappelen. In februari verhoogde Emsland zijn contractprijzen al voor vlokken en zetmeel- en granulaataardappelen met €12,50 tot €20 per ton. Daarmee betaalt het de hoogste contractprijs uit in zijn bestaansgeschiedenis. Telers die meer product afleveren dan het fabrieksgemiddelde krijgen over deze aardappelen een toeslag van €25 tot €35 per ton. Wesselink legt uit: "Wie meer aardappelen dan gemiddeld aflevert heeft hier meestal extra inspanningen voor geleverd, zoals beregenen. Dat belonen we met deze bonus. De gemiddelde contractvulling wordt per fabriek bepaald."

Stap drie is een tegemoetkoming in de transportkosten. Emsland vergoedt niet de volledige transportkosten, maar keert een bijdrage uit. Deze wordt licht verhoogd. Tot slot wordt vanaf 1 november een energievergoeding uitgekeerd voor de stroomkosten. Deze bedraagt €0,03 per ton per dag. Wesselink: "We weten dat bij veel bedrijven hun vaste energiecontract aan het einde van dit jaar afloopt. Zij hebben dan te maken met fikse prijsstijgingen die niet in de kostprijs zijn meegenomen. Om dit tegemoet te komen introduceren we deze compensatie."

Het programma is opgesteld in samenspraak met de 'Erzeugergemeinschaft'; de telersorganisatie van Emsland-telers. De leden zijn vrij om deel te nemen aan het programma en dus ook in 2023 dezelfde hoeveelheid voor Emsland te telen. Het bedrijf vertrouwt op de eerlijkheid van telers dat alle aardappelen geleverd worden en ziet hier ook zelf op toe.

Contractprijs 2023 omhoog
Dat de contractprijzen volgend jaar opnieuw omhoog gaan weet Wesselink nu al zeker. De exacte prijsstijging kan hij nog niet noemen. "Dit is afhankelijk van een aantal factoren. We kijken naar de economische omstandigheden begin volgend jaar en het perspectief van concurrerende gewassen. Daar spelen we op in met een actuele prijs op dat moment. De kostprijs is voor ons bedrijf van groot belang voor de contractprijs in 2023."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden