Een toename van het consumptieaardappelareaal in de EU-4 zorgt niet voor meer aardappelen. De opbrengst komt waarschijnlijk uit op het niveau dat we in 2018 ook hebben gezien. In België en Frankrijk worden de laagste opbrengsten genoemd.
Veel uitweiden over de situatie doet de NEPG niet. De aardappelorganisatie schat in dat er 20 tot maximaal 21 miljoen ton gerooid gaat worden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Dat is 7% tot 11% minder dan in 2021. Dit is afkomstig van 510.938 hectare. Een stijging van 3,2% met vorig jaar. Je praat dus over 39,1 tot 41,1 ton per hectare.
Meer hectares, minder aardappelen
Daarmee ligt de opbrengst waarschijnlijk gelijk aan wat we in 2018 hebben gezien. Toen werd gemiddeld 40,5 ton per hectare gerooid en kwam het totaal op 20 miljoen ton aardappelen. Let wel: het areaal bedroeg destijds 495.338 hectare. Een verschil van 15.600 hectare of 3%. Anders gezegd is de aardappeloogst dit jaar slechter te noemen dan vier jaar geleden aangezien meer hectares nauwelijks voor meer aardappelen zorgen.
Het vijfjarig gemiddelde in de EU-4 ligt op 22 miljoen ton. Oogst 2022 valt dus sowieso ondergemiddeld uit. De aardappelteelt is 1,7% gegroeid ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. In België wordt volgens de NEPG zo'n 20% minder geoogst dan vorig jaar het geval was. Dat was ook in 2018 het geval, toen de opbrengst 19,7% lager lag.
Meer verwerking
Bij de verwerking is in vier jaar tijd duidelijk groei te zien, al ontbreken exacte cijfers in Europa. De behoefte aan grondstof is fors groter terwijl er minder beschikbaar is. Een kanttekening daarbij is dat er, zeker dit jaar, minder tafelaardappelen gepoot zijn en meer fritesaardappelen in Frankrijk en Duitsland. Eén areaalcijfer zegt lang niet alles. De import van aardappelen uit andere landen, met name Polen, is volgens NEPG dit seizoen geen optie omdat ook daar niet voldoende product voor handen is.
De actuele aardappelprijs matcht niet met de contractprijs waar telers begin dit jaar een handtekening onder hebben gezet. Naast brandstof en kunstmest is vooral de post energie enorm toegenomen. NEPG roept dan ook op tot het delen van kosten in de hele aardappelketen. Dat is een belangrijk aandachtspunt voor de contracten voor komend seizoen. Telers zoeken nu al vastigheid voor ze besluiten een ander gewas te gaan telen.
Meer bewaarverliezen
Voor het zover is moet de huidige oogst eerst veilig worden gerooid. Zeer hoge onderwatergewichten zorgen voor meer problemen met stootblauw. Ook zijn de aardappelen meer kiemlustig dan in andere jaren. De organisatie verwacht dat de verliezen in de bewaring daarom dit seizoen hoger zijn.