Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Vlaamse aardappelen erg fijn en missen de tonnen

23 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 85 reacties

De opbrengsten van de aardappelen in Vlaanderen vallen zwaar tegen, ze blijven zwaar achter op het meerjarige gemiddelde. Verder valt op dat de sortering erg fijn is. Dat blijkt uit de proefrooicijers van het Proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengst van Fontane in Vlaanderen blijft in de proefrooiing steken op bruto (alle sortering, inclusief uitval) steken op 42,1 ton per hectare. Daarmee blijft de opbrengst 19% achter op het meerjarige gemiddelde. Op drie percelen blijft de opbrengst zelfs onder de 30 ton per hectare. Het perceel met de hoogste opbrengst komt boven de 60 ton per hectare uit. Dat perceel is dit seizoen ook verschillende keren beregend. Van de bruto-opbrengst zit 72% in de maat 50 op. Dat komt neer op een opbrengst van 30 ton aardappelen per hectare die groter zijn dan 50 millimeter. De range loopt daarbij van 7 tot 57 ton per hectare. Twee percelen halen de norm van 60% 50 op niet.

De groei van de aardappelen heeft de laatste weken nog wel een kleine eindsprint getrokken. Gemiddeld is er 310 kilo per hectare per dag bijgegroeid. Dat is meer dan in de vier weken daarvoor. Volgens PCA komt dat door de regen van de laatste tijd. Het gewas is voor 53% afgerijpt na 153 groeidagen. De gemiddelde opbrengst staat na evenveel groeidagen op 52 ton. Daar blijft dit seizoen dus bijna 10 ton op achter. De laatste tien jaar was de opbrengst nog nooit zo laag als dit seizoen en ook de gemiddelde grofte van Fontane was niet eerder zo laag. Alleen in 2016 lag het percentage grofte even laag. Doorwas is gemiddeld genomen geen groot probleem met alleen een scheutje of popperigheid. Op drie percelen hadden 8% tot 26% van de gerooide aardappelen symptomen van doorwas. Op deze percelen zijn ook secundaire knollen te vinden. Het zwaarst getroffen perceel heeft zelfs secundaire knollen met een diameter van 3 tot 5 centimeter. Het onderwatergewicht is ten opzichte van de vorige monstername met bijna 40 gram gedaald, maar blijft met 437 gram nog steeds erg hoog.

Challenger haalt net wat meer kilo's
De bruto-opbrengst van Challenger komt iets hoger uit met gemiddeld 44,7 ton na 152 groeidagen. De spreiding loopt van 32 tot 51 ton per hectare met één uitschieter naar 58 ton per hectare. De gemiddelde opbrengst van dit ras blijft daarmee 11% achter op het meerjarig gemiddelde. 57% van de aardappelen zit in de maat 50 op, wat neer komt op 26 ton per hectare. Slechts vier percelen halen de industrienorm van 60% in de maat 50 op. In het langjarige gemiddelde zit 81% oftewel 42 ton per hectare in de maat 50 op. De groei was de laatste weken hoger vergeleken met de eerdere monsternames, maar blijft met 210 kilo per dag per hectare wel achter bij de Fontane.

De opbrengst van Challenger blijft ruim 5 ton achter op het meerjarige gemiddelde. De opbrengst is nog wel ruim een ton hoger dan in 2018 en 2020. Doorwas is ook bij Challenger geen probleem. Slechts op één perceel vertoont 21% van de knollen symptomen van doorwas. Het onderwatergewicht komt nu gemiddeld uit op 441 gram. Dat is een flinke daling ten opzichte van de vorige proefrooiing, maar het onderwatergewicht is nog steeds relatief hoog.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden