Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Europese aardappeloogst loopt als een zonnetje

12 Oktober 2022 - Niels van der Boom - 22 reacties

Na een kletsnat einde van september verloopt de aardappeloogst in de eerste helft van oktober zeer vlot. Gunstige rooiomstandigheden zorgen ervoor dat in heel Europa de rooiers niet of nauwelijks stil hoeven te staan. Het tempo ligt daarom behoorlijk hoog. Dat er fors minder tonnen ingeschuurd worden is inmiddels wel duidelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aviko Potato heeft afgelopen vrijdag 7 oktober zijn eerste rooivoortgang voor het huidige seizoen gepubliceerd. Noord-Holland en Zuidelijk Flevoland gaan hierin aan kop. Volgens de aardappelverwerker ligt 80% van het consumptieareaal (van hun aangesloten telers) al achter de planken. In Oostelijk Flevoland is driekwart gerooid en in het zuidoosten van Nederland ruim de helft. Akkerbouwers in het zuidwesten kregen veel regen voor de kiezen waardoor de rooiers later zijn opgestart. Dat is terug te zien in de grafiek, die niet verder dan een vijfde van het areaal komt. Dat is vergelijkbaar met Noord-Nederland.

Tempo ongekend hoog
Waarschijnlijk ligt het percentage in zijn totaliteit voor Zuidwest-Nederland wel hoger. Al in september is er mondjesmaat wat gerooid en waar mogelijk is begin oktober ook geoogst. Duidelijk is wel dat de oogst in recente jaren niet eerder zo vroeg was. Zelfs het tempo van 2018 is in de meeste gebieden voorbijgestreefd. Er kan iedere dag gerooid worden, de nachttemperaturen zijn nét niet te laag en de grond is mooi vochtig. Veel telers, vooral in Flevoland, melden dat de structuur prima is en de grond zich goed laat zeven. In het zuidwesten heeft de zware regenval duidelijk zijn sporen nagelaten. Tot echt grote problemen leidt dat niet. Een enkel hoekje heeft teveel rotte knollen en de draagkracht kan op slechte plekken een probleem zijn.

In de EU-4 plus het Verenigd Koninkrijk (VK) loopt het VK met driekwart van het oppervlak al geoogst, zoals gebruikelijk ver voor. Vooral in het oosten van Engeland zijn de meeste aardappelen gerooid en hebben bedrijven beregend voor de oogst. Het blijft er extreem droog. In Noord-Engeland ligt het rooitempo minder hoog en in Schotland moet vrijwel de hele (pootgoed)oogst nog naar binnen. Nederland staat met zo'n 55% volgens Aviko op plek twee (45% in 2018) gevolgd door Duitsland met een goede 50%.

Frankrijk en België
In Frankrijk en België is nu zo'n 40% geoogst. De oogst komt in die landen altijd later op gang. Beide landen hebben minder regen gehad in de voorbije weken. Vooral aan de kust vielen buien die in West-Vlaanderen soms voor problemen hebben gezorgd. In alle Europese landen heeft de regen ertoe geleid dat er überhaupt gerooid kan worden. De vochtige grond zorgt ervoor dat ook partijen met een zeer hoog onderwatergewicht toch netjes binnenkomen.

De laatste proefrooiingen in Vlaanderen en Wallonië maken duidelijk dat de opbrengst hier definitief teleurstelt. In de cijfers van PCA, Fiwap en Carah komt naar voren dat de Fontane's gemiddeld 13% minder opbrengst geven en Challenger bijna een kwart minder ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. Dit zijn vergelijkbare cijfers met 2018. Daarnaast zijn de partijen fijner, vooral Challenger. De kwaliteit is goed tot zeer goed, vooral voor Fontane.

Er zijn grote verschillen zichtbaar tussen percelen. Dat beeld komt in heel Europa naar voren. Ook in Duitsland en Polen is de situatie erg wisselend en afhankelijk per regio. Zetmeelaardappelen hebben het dit seizoen bijzonder slecht gedaan. De komende twee weken wordt vooralsnog zacht herfstweer voorspeld met slechts een geringe hoeveelheid neerslag. Begin volgende week lopen de temperaturen opnieuw op tot maximaal 20 graden. De verwachting is dan ook dat de aardappeloogst in heel Europa op het huidige hoge tempo voortduurt en voor de meeste bedrijven zeer snel kan worden afgerond. Ook de omstandigheden voor het inzaaien van wintergraan en de grondbewerking zijn daarmee ideaal.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden