Een hoofdzakelijk droge week in Noordwest-Europa zorgt ervoor dat de aardappeloogst voor veel telers bijna achter de rug is of inmiddels afgerond. Daarmee ligt het rooitempo flink voor op de laatste jaren. Wisselvallig weer zorgt ervoor dat de laatste 20% minder snel vlot.
Grofweg eenvijfde van de consumptieaardappeloogst moet in Nederland nog worden gerooid. Dat raamt Aviko Potato onder zijn telers. Dit betekent dat in een week tijd (tussen 7 en 14 oktober) een kwart van het areaal is gerooid. In Flevoland viel eind vorige week nog zo'n 20 millimeter neerslag maar elders kon het rooien onverminderd doorgaan. Het rooitempo ligt daarmee flink voor op wat de afgelopen jaren het geval was.
Niet alles uit de grond door rot
Wat opvalt in de cijfers van Aviko is het lage percentage voor Zuidwest-Nederland. Meer dan de helft van alle aardappelen moeten daar volgens de verwerker nog worden geoogst. Dat is niet het beeld wat insiders voor ogen hebben. Naar schatting is zeker driekwart gerooid. Dit verschil van regio tot regio. Op de Zuid-Hollandse eilanden zijn de meeste aardappelen uit de grond. In West-Brabant ligt het rooitempo iets lager en op de Zeeuwse eilanden moet her en der eveneens nog worden geoogst. Soms moeten kleine delen van een perceel achterblijven omdat er teveel problemen zijn met natrot na de 200 tot 300 millimeter neerslag eind september.
In Noord-Nederland moet nog het meeste worden gerooid. Dat is niets bijzonders en gezien de grondslag kan dat ook prima. Aviko zet het percentage op 40%. In de andere teeltgebieden gaat het om de laatste 5% tot 10% die telers nog binnen moeten krijgen. Lukt het om deze week – tussen de buien door – te rooien dan kan er een streep onder de oogst dit weekend. Wisselvallig weer, met vooral regen van betekenis vandaag op maandag 17 oktober, zorgt ervoor dat plannen soms lastig is. Daartegenover staat wel dat de temperaturen omhoog gaan waardoor er zonder belemmeringen gerooid kan worden.
Rooien in Europa gaat snel
Het oogsttempo in België en Frankrijk loopt meestal iets achter op Nederland, maar dit seizoen is daar geen sprake van. Ook daar is viervijfde van de oogst van het land, zo tonen de Aviko-cijfers. Door langdurige droogte en hitte zijn de gewassen vlot afgerijpt waardoor ook tijdig kon worden gerooid. Helemaal toen enige neerslag van betekenis viel. In West-Vlaanderen viel een behoorlijke hoeveelheid regen. In andere delen van België en Noord-Frankrijk bleef de neerslagsom beperkt. Ook PCA spreekt van een vlot rooiverloop. Het proefcentrum merkt op dat dit jaar de knollen moeilijk van het loof loskomen waardoor veel loof wordt ingeschuurd.
In Duitsland is de voortgang van de oogst minder groot. Daar liep het rooien begin oktober al voor. In het noordwesten moet nog een deel worden gerooid op lichte grond wat eveneens normaal is voor de tijd van het jaar. De vlotte Europese oogst zorgt ook voor druk op de aardappeltermijnmarkt in Leipzig. Die bereikte vrijdag 14 oktober zijn laagste slotkoers sinds 11 augustus van €25,60 per 100 kilo. Daarmee wijkt de prijs voor levering in april nauwelijks nog af van de fysieke prijs op dit moment.