Agrifoto

Analyse aardappelen

Europa oogst 3,4% minder aardappelen dan in 2018

20 Oktober 2022 - Jesse Torringa

Nu de aardappeloogst in Europa een flink eind is gevorderd, wordt steeds duidelijker wat voor impact de hitte en droogte hebben op de opbrengsten. Zo ligt een lagere opbrengst dan 2018 in de EU27 landen in het verschiet. Voor Nederland geldt dat niet, de opbrengsten lijken hier zo slecht nog niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al het hele groeiseizoen is er veel speculatie over de definitieve Europese aardappeloogst en die van Nederland. Is de oogst vergelijkbaar met het droge 2018 of vallen de opbrengsten nu niet tegen? Wat betreft Nederland lijkt de gemiddelde opbrengst minder laag uit te pakken dan eerder werd verwacht. Vooral de beregende percelen scoren goed en de kilo's groeiden dit jaar toch zeker 2 weken eerder dan gemiddeld, dat blijkt ook in de Gewastour aardappelen. Daarnaast lijken we geleerd te hebben van groeiseizoen 2018 en hebben is de beregeningsinstallatie er tijdig bij gepakt om het gewas aan de praat te houden. Dat neemt niet weg dat er percelen zijn met een dramatische opbrengst. Telers die niet konden beregenen zien soms maar weinig kilo's en zagen hun gewas vroegtijdig afsterven.

3,4% minder aardappelen in EU
In andere Europese landen lijken de aardappelopbrengsten vooralsnog wel fors tegen te vallen. Nu de oogst vordert en steeds meer landen hun oogstresultaten publiceren, lijkt een lagere aardappelopbrengst dan 2018 voor de EU27 best reëel. De grootste Europese producenten leveren fors in vergeleken met de oogst van vorig jaar zoals Duitsland (-9,3%), Polen (-14,1%) en Frankrijk (-20,9%). Volgens de schattingen van het Duitse agrarische marktbureau AMI kan de totale EU-opbrengst uitkomen op 45,7 miljoen ton, dat is 3,4% lager dan de 47,3 miljoen ton in het droge 2018. 

Op dit moment zijn nog niet alle schattingen van de opbrengsten van de EU-landen bekend, ook die van Nederland niet. Van de 21 EU-landen waar wel schattingen van bekend zijn, komt de totale opbrengst uit op 37 miljoen ton in 2022. In de voorspelling gaat de AMI er van uit dat de overige 6 landen 0,3 miljoen ton minder oogsten, waardoor de totale opbrengst uitkomt op 45,7 miljoen ton aardappelen.

Termijnmarkt in diepe dalen
De aardappeltermijnmarkt lijkt zich maar weinig aan te trekken van de lage Europese aardappeloogst. De notering voor het aprilcontract voor dit seizoen steeg in juli van €19,00 door tot € 28,80 op 8 augustus en daalde diezelfde week tot €25,50. Daarna volgden schommelingen tussen €26 en €28. Daarmee is de beweging van de termijnmarkt redelijk gelijk met die van 2018, hoewel een notering boven €30 nooit gehaald werd. Echter sinds begin oktober zijn de twee lijnen niet meer te vergelijken. Sinds begin oktober is de weg naar beneden ingezet en vandaag (donderdag 20 oktober) staat €23,50 op het bord. Het zeer vlotte aardappelrooien in Europa en speculaties over opbrengsten die toch iets beter lijken te zijn, drukken de termijnmarkt.

Termijnmarkt aprilcontract 2018 vergeleken 2022
Vergelijking aprilcontract termijnmarkt seizoen 2018 en 2022.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden