Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Agristo zet contractprijs Fontane op 17 euro af land

24 November 2022 - Niels van der Boom - 12 reacties

De Belgisch/Nederlandse aardappelverwerker Agristo zet voor teeltjaar 2023 de basisprijs voor Fontane op €17,00 voor levering af land. Dat heeft de verwerker bekendgemaakt. De prijs ligt €4,50 boven het niveau van 2022. Daarmee wordt een belangrijke toon gezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

13:00: De alinea over de contractprijzen is aangepast. Een prijs voor april (week 17) heeft het bedrijf nog niet gepresenteerd. Deze volgt in december.

In aanloop naar de Interpom vakbeurs, die zondag 27 november van start gaat in Kortrijk, verschaft Agristo nu al meer duidelijkheid over de contractprijs. Telers zijn op zoek naar duidelijkheid en willen graag weten waar ze volgend jaar aan toe zijn. Agristo maakt altijd rond deze vakbeurs zijn prijzen bekend. Het volledig contract volgt dan rond kerst. Naar verwachting presenteren ook andere Belgische verwerkers binnenkort hun eerste (af land) contractprijzen.

Prijsstijgingen
Een dergelijke prijsstijging van 30% tot 40% – zoals voor Fontane af land zichtbaar is – kunnen we volgens het bedrijf in de gehele leveringsperiode verwachten. "Een prijs voor week 17 (eind april) hebben wij op dit moment nog niet", zegt Agrodirecteur Steven de Cuyper. Wel kunnen we zeggen dat de prijs voor levering in week 27 (eerste week juli) €28 bedraagt. Deze prijzen zijn fors meer dan dit jaar. Agristo betaalt deze prijs voor 35mm opwaarts. Kwaliteitstoeslagen en premies kent het bedrijf niet.

Zo'n prijsstijging mag gerust historisch worden genoemd. Afgelopen seizoen stegen de prijzen al met 15% tot 20%, wat voor toen bijzonder hoog was. Naast Fontane is Innovator het belangrijkste ras voor Agristo. Daarvoor heeft het bedrijf nog geen prijzen afgegeven. Ook verwerkt het bedrijf Markies. De prijzen voor pootgoed nemen komend seizoen eveneens toe, tot maximaal 10%. Dit is afhankelijk van het ras en de maatsortering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox