Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Wat doet Agristo met contractprijs 2022?

22 December 2021 - Niels van der Boom

De Belgisch-Nederlandse aardappelverwerker Agristo presenteert op zijn vaste tijdstip, voor de kerstdagen, hun contractprijs voor oogstjaar 2022. Over de gehele linie voert het bedrijf prijsverhogingen door. Het blijft bij de strategie van stabiliteit en transparantie voor alle telers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De contracten van Agristo zijn eenvoudig en overzichtelijk. Het gaat om een tonnencontract voor 35 millimeter opwaarts. Aardappelen buiten het contract koopt het bedrijf graag op dagprijs van de teler, maar een verplichting is dat niet. Het is aan de teler om zich in te dekken en het risicoprofiel te kiezen dat bij hem en zijn bedrijf past. "We zijn voor een gezonde vrije markt om de teelt te ondersteunen", zo vat Steven de Cuyper, directeur agro van Agristo, het samen. Stabiliteit, een goede relatie en transparantie zijn volgens hem belangrijk voor het bedrijf.

€2 tot €2,50 verhoging
"Voor het nieuwe jaar verhogen we de prijzen gemiddeld met 20% en na het nieuwe jaar met 15%", aldus De Cuyper. Waar komt dat concreet op neer? In week 35 start Fontane op €12,25 per 100 kilo en Innovator op €14,00. In week 17 (eind april) is dat €18,25 voor Fontane en €20,25 voor Innovator. In week 27 (eerste week juli) wordt alleen Fontane (en Markies) gehanteerd tegen een prijs van €20,75 voor eerstgenoemde.

De prijzen betekenen voor Fontane een prijsverhoging van €2,25 en €2,00 in de drie genoemde leverperiodes. Voor Innovator is het verschil met vorig seizoen €2,50 en €2,00. Bij de rassen Challenger en Markies is een soortgelijke stijging zichtbaar. Dit laatste ras wordt vanaf week 18 verwerkt tot einde seizoen. De prijs ervan loopt op tot €21,00.

Voor het huidig oogstjaar verlaagde Agristo hun contractprijzen met €0,25 tot €1,00 per 100 kilo. Voor de lange bewaring bleef de prijs ongewijzigd. De pootgoedprijzen stijgen in 2022 met 5%. Afgelopen seizoen ging er €1 vanaf en nu komt er gemiddeld gezien €2 bij voor 35/50mm over de hele lijn.

Vertrouwen in markt
Vooral aan de afzetkant is er onzekerheid voor het bedrijf. Toch blijft De Cuyper er nuchter onder. "In maart 2020 zagen we de markt instorten toen het coronavirus kwam. Inmiddels hebben we veel geleerd. Een dergelijke overreactie van de afzetmarkt gaan we niet meer meemaken. Wel merk je dat de voorzichtigheid onder afnemers is toegenomen."

Ook aan de teeltkant is er onzekerheid, maar ook hier wordt gerelativeerd: "We hebben in het verleden vaker hoge graanprijzen gezien en stijgende inputkosten. De contractprijzen bevonden zich destijds op een heel ander niveau dan tegenwoordig. We zien heel breed – bij alle grondstoffen – dat er prijsstijgingen zijn. De contractprijzen bevonden zich al op een hoog niveau, waar wij nu een terechte stap bijzetten."

Stabiliteit is insteek
Qua strategie wijzigt Agristo komend seizoen niet. Voorjaar 2022 opent een derde productielijn in Wielsbeke. De Cuyper: "We hopen op een stabiel areaal met het niveau van 2020, die we in eerste instantie bij onze huidige telers zoeken. Het is aan de teler om te beoordelen wat zijn optimum is qua areaal en prijsdekking. Belangrijk is voor de hele keten een stabiliteit in de prijsvorming. Voor Agristo is ook van groot belang dat één contract(prijs) wordt gehanteerd voor al onze telers. Of zij zich nu in Nederland, België of Frankrijk bevinden. We hechten veel waarde aan een stabiele relatie."

Uiteraard krijgt ook Agristo te maken met het veranderende politieke klimaat in Europa. Door de Green Deal of het stikstofbeleid. "De richting van het beleid is duidelijk, maar de grote veranderingen moeten nog worden doorvertaald in praktisch realiseerbare doelstellingen", zegt De Cuyper. "De stappen die we ieder jaar kunnen zetten, moeten ook bijdragen tot een voortschrijdend inzicht. Duidelijk is dat we met de gehele sector een nieuwe weg in moeten slaan. Je ziet dit in de politiek overal terugkomen. Nieuwe rassen moeten hulp bieden om minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te kunnen gebruiken. Dat is een traject van zeker tien jaar. Vanuit de huidige situatie moeten nog grote stappen worden gemaakt om in lijn te komen met de politieke verwachtingen voor 2030."

Familiebedrijf Agristo werd in 1986 opgericht en produceert op jaarbasis zo'n 800.000 ton frites en andere aardappelproducten. In 2020 bedroeg de omzet zo'n €600 miljoen. Met ruim 1.000 medewerkers wordt in Harelbeke, Wielsbeke, Nazareth en Tilburg geproduceerd. Zo'n 700 telers zijn bij het bedrijf aangesloten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden