Clarebout

Nieuws Aardappelen

Contract Clarebout gaat d'r op en d'r over

26 November 2022 - Niels van der Boom - 19 reacties

De grootste Belgische aardappelverwerker Clarebout presenteert daags voor de Interpom zijn contractprijzen voor seizoen 2023-2024. Zowel af land als uit de bewaring kunnen telers rekenen op een fikse prijsverhoging. Daarmee komt zelfs bijna de €30 op het papier te staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Clarebout is met – naar schatting ruim 800.000 ton verwerking – de grootste aardappelproducent in België en één van de grote wereldspelers. Het bedrijf kende een stormachtige groei, al blijven de details veelal in nevelen gehuld. Vooral CEO en 'frietkoning' Jan Clarebout kan gerust mediaschuw worden genoemd. Aan ambitie ontbreekt het niet. Het bedrijf heeft aardappelen nodig voor zijn alsmaar uitbreidende friteslijnen en zelfs een volledig nieuwe fabriek.

Zeker in het huidig seizoen – met een bijzonder krappe oogst in België en Noord-Frankrijk – valt het niet mee om over voldoende aardappelen te beschikken. Clarebout haalt die onder andere met schepen uit Duitsland en Nederland.

Honger naar aardappelen
Die honger naar grondstof is goed merkbaar in de contractprijzen, waarmee Clarebout nu de boer op gaat. Enerzijds proberen ze de kostprijsverhogingen in te dekken en anderzijds de teler te motiveren om meer aardappelen te telen op een vastprijscontract.

Het rooiseizoen voor de hoofdoogst begint in week 33 (14 augustus) met een prijs van €20,50 per 100 kilo. In september wordt af land €19,50 voor Innovator en €17,50 voor Fontane betaalt. Dat is €7,50 meer dan dit jaar het geval was. In week 17 komen Fontane (en Challenger) op €24,85. Voor Markies wordt met €26,15 iets meer betaalt. De leverperiode voor Innovator eindigt eind maart met €25,60. In week 26 (eind juni) komt Fontane op €27,00 en Markies op €28,30.

Voor levering uit de mechanische koeling betaalt Clarebout nog iets meer op het seizoenseinde. In juli komt Fontane op €28,25 en Markies op €29,50. De prijzen gelden voor de maat 35mm opwaarts en zijn exclusief btw. Het betreft een tonnencontract zonder de zogeheten 'meeleverkilo's'.

50% prijsstijging
In vergelijking tot vorig jaar stijgt de aprilprijs met 50%. Eind juni is dat voor Markies 40%. Vorig jaar verwerkte Clarebout eind juni nog louter Markies en geen Fontane. Daar komt nu verandering in. Het betekent dat de verwerker d'r op en d'r over gaat met hun prijsvoorstel ten opzichte van de informatie die andere fabrieken recent bekend hebben gemaakt. Recent riep de POC op tot een contractprijs op april van minimaal €25. Daar komt dit voorstel in tegemoet.

De prijs van Fontane pootgoed 35/50mm bedraagt €58 of €60,50 per 100 kilo afhankelijk van los gestort of levering in bigbags. Innovator en Markies 35/50mm is €53 tot €55,50 of Challenger €55 of €57,50.

Trendzetter
Met prijsstijgingen van 40% tot 50% zet Clarebout een belangrijke toon in het meest geconcentreerde fritesaardappelteeltgebied van Noordwest-Europa. Met recente productie-uitbreidingen en bouw van nieuwe fabrieken in dit gebied wordt er gejaagd op hectares aardappelen door alle spelers. Zeker in een extreem groeiseizoen – zoals 2022 – kan de grondstofvoorziening in de knel komen. Tegelijkertijd behoort ook nog altijd een groeizaam seizoen – zoals 2017 – tot de mogelijkheden met veel (over)aanbod. Het is aan de teler om zelf zijn keus te maken, maar voor de concurrerende fabrieken zet Clarebout voor nu een belangrijk toon en daarmee de trend.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden