Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Af land pool van Aviko zet recordprijs neer

7 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 6 reacties

Aardappelverwerker Aviko heeft de prijzen van de af land pool vandaag (woensdag 7 december) bekendgemaakt. De gemiddelde prijs die gerealiseerd is sinds Aviko begonnen is met de af land pool niet eerder zo hoog geweest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde uitbetalingsprijs in de af land pool van Aviko voor de rassen Challenger en Fontane in de periode week 37 tot en met week 44 komt uit op €225,85 per ton. Voor de vroege Innovators en Zorba's voor levering week 32 haalde de pool €258,35 per ton. Dat zijn de hoogste prijzen sinds het bestaan van de pool.

Bron: Aviko Potato

André Broeze, voorzitter van de Aardappel Telers Commissie (ATC), is tevreden met het resultaat dat de pool heeft gerealiseerd. De af land pool werkt met voorverkoop en de start van het seizoen was twijfelend volgens Broeze. "Het Europese aardappelareaal pakte groter uit dan verwacht en ook het voorjaar verliep gunstig voor de groei van de aardappelen", vertelde Broeze in een telefonische toelichting. "Dat was ook goed terug te zien op de termijnmarkt die langzaam wegzakte en eind juni het laagste punt bereikte. De gemiddelde notering op de PotatoNL zakt in juli zelfs even naar €16 per 100 kilo. Daarna kreeg de droogte vat op de markt en maakte de prijzen stappen omhoog."

Bij de start van de pool ging Aviko uit van een totale omvang van circa 32.000 ton. Dat is door de droogte uiteindelijk kleiner uitgevallen. "Het overgrote deel van de deelnemers aan de af land pool komt van de zandgrond in de oostelijke helft van Nederland. Daar heeft de droogte er behoorlijk ingehakt. De opbrengst op zand is gemiddeld circa 10% lager dan waar we in het begin van het seizoen op rekenden", volgens Broeze. Het onderwater gewicht was gemiddeld genomen erg hoog. "Dat heeft voor zover ik in kan schatten niet tot extra beschadigingen geleid en pakte gunstig voor het verwerkingsrendement van de aardappelen."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden