Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Vervroegde markttoeslag voor Emsland-teler

24 December 2022 - Niels van der Boom

Emsland Group, de Duitse producent van aardappelzetmeel en vlokken, vervroegt de toezegging van de 2022-markttoeslag voor hun aardappeltelers die in de loop van het seizoen uitbetaald krijgen. Volgens CEO Gerrit Jan Wesselink moet dat telers verder vertrouwen geven in het komend seizoen. 'We willen de teler een goed gevoel geven over de aardappelteelt in deze roerige tijden.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Normaal gesproken krijgen de aangesloten telers bij Emsland Group pas later in het seizoen de toezegging over de 'Marktausgleichsprämie' en de hoogte hiervan. Dit is een marktbonus die als toeslag op de basisprijs voor zetmeel- en vlokkenaardappelen wordt uitbetaald. De toezegging hiervan wordt nu vervroegd naar december. Dit betekent dat per ton vlokkenaardappelen minimaal €7,50 extra wordt uitbetaald. Voor zetmeelaardappelen is dat minimaal €15,00 per ton bij 19% zetmeel.

Concreet betekent het dat (als voorbeeld) voor het ras Saprodi de uitbetalingsprijs bij Emsland Stärke (zetmeel) op €125 per ton uitkomt, en die bij Emsland Food (vlokken en granulaat) op €130 per ton. "Deze prijzen gelden voor levering bij de oogst, op 1 oktober, met een zetmeelpercentage van 20,5% en onderwatergewicht van 497", verklaart Wesselink. Deze prijs omvat ook een ondersteuning voor transportkosten, tot een afstand van 50 kilometer. In deze prijs is de eerder aangekondigde droogtecompensatie, die direct na levering wordt uitbetaald, reeds verwerkt."

Prijsrally
"Met deze uitkering willen we de teler op twee manieren tegemoet komen", vervolgt de CEO. "De teelt- en bewaarkosten van telers zijn dit jaar fors gestegen, maar we zien dat die stijging nog niet ten einde is. Deze vervroegde toezegging helpt de boeren. Daarnaast willen we telers een goed gevoel geven over de aardappelteelt bij Emsland Group. We zien momenteel een prijsrally bij fritesaardappelverwerkers in Noordwest-Europa. In de zetmeelaardappelteelt willen wij onze positie behouden en verder uitbouwen. Ook bij de aardappelteelt voor vlokken en granulaat hebben we een groeiambitie."

De prijzen voor oogstjaar 2022 noemt Wesselink meer dan concurrerend in de markt. "We werken momenteel aan het contractprijsniveau voor oogstjaar 2023, voor zowel de zetmeel- als vlokkenaardappelen. Deze gaat ten opzichte van de contractprijs 2022 duidelijk verder omhoog, maar het exacte niveau wordt nog bepaald. Vrijwel alle telers hebben dit jaar gebruik gemaakt van de droogtecompensatieregeling, die €15 per ton bedraagt. In ruil daarvoor verplichten telers zichzelf om in 2023 hetzelfde volume aardappelen te leveren als in 2022. We zijn dus verzekerd van ons aardappelvolume, maar weten goed dat Emsland concurrerend moet blijven en vroegtijdig prijzen moet communiceren. Daar werken we hard aan."

Klanten groeien
Het bedrijf is zeer positief over de kernmarkten voor aardappelzetmeel- en vlokkenproducten. "We krijgen van onze klanten te horen dat zij willen groeien en vragen of wij hierin meegaan. In beide segmenten heeft Emsland Group de ambitie om mee te groeien. Dat is niet eenvoudig, maar van West- tot Oost-Duitsland zijn we goed vertegenwoordigd met meerdere fabrieken."

Naast aardappelen verwerkt Emsland op jaarbasis ongeveer 150.000 ton droge erwten in twee van hun fabrieken in Emlichheim – net over de Nederlandse grens – en in Golßen, ten zuiden van Berlijn. "Vooral in Oost-Duitsland is de erwtenteelt populair bij akkerbouwbedrijven die veel graan in hun bouwplan hebben", aldus Wesselink. "Vanwege het nieuwe GLB zien we duidelijk meer vraag ontstaan naar de teelt van vlinderbloemigen. Iedere deelstaat heeft zijn eigen invulling van het GLB, waardoor de eisen kunnen variëren. Het is daardoor soms puzzelen hoe de nieuwe regels uitpakken."

Erwtenteelt ook voor Nederland
Ook in Nederland ziet het Duitse bedrijf kansen voor de teelt van droge gele erwten. Daarom is in 2022 een pilot uitgevoerd. "Met het nieuwe GLB kan het ook voor Nederlandse akkerbouwers interessant zijn om zo goud te behalen en recht te hebben op de maximale hectarepremie. Het gewas wordt gecontracteerd door Emsland Stärke GmbH en geleverd aan een coöperatie in de regio Emlichheim. Hiervoor hanteren we een indicatieprijs van €350 per ton, franco geleverd. De teelt bevindt zich nog in de beginfase en wordt in Nederland ondersteund door een lokale teeltexpert."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden