Shutterstock

Analyse Aardappelen

Fritesindustrie in trek bij beleggers

16 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De aardappelverwerkende industrie is een vrij gesloten bolwerk met veel particuliere niet beursgenoteerde bedrijven. De sector lijkt bovengemiddeld goed te draaien en beleggers ruiken hun kansen. De goede resultaten bieden niet alleen kansen voor investeerders maar ook voor de telers lijkt er wat te veranderen in de aardappelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eén van de weinig bedrijven die wel beursgenoteerd is (aan de NYSE), is Lamb Weston en dat bedrijf is populair bij beleggers. Lamb Weston maakte eerder deze maand de resultaten bekend over het tweede kwartaal van boekjaar 2023. Ten opzichte van het tweede kwartaal van boekjaar 2022 steeg de omzet met 27% naar $1,28 miljard. De brutowinst steeg naar $272 miljoen, een groei van 138% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Nog indrukwekkender is de nettowinst die steeg met 217% naar $103 miljoen. De winstverwachting over het boekjaar 2023 is door het bedrijf naar boven bijgesteld van $540 miljoen naar $580 miljoen.

De goede resultaten van Lamb Weston zijn beleggers niet ontgaan en de koers van het bedrijf zette flinke stappen omhoog en bereikt op 6 januari, na de presentatie van de kwartaalcijfers, het hoogst punt ooit met $99,61.

Minstens zo interessant is de vooruitblik van CEO Tom Werner bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Hij verwacht dat het bedrijf in de tweede helft van het fiscale jaar met het verder verhogen van de verkoopprijzen de hogere inputkosten en duurdere aardappelen meer dan compenseert en dat het bedrijfsresultaat verder zal stijgen. Punten van zorg zijn de beperkingen in de toeleveringsketen en de inflatoire druk op de consumenten.

Bredere trend
De resultaten van Lamb Weston lijken niet op zichzelf te staan. Zoals gezegd: de meeste aardappelverwerkers zijn niet beursgenoteerd dus een vergelijking is lastig te maken. Maar er zijn wel tekenen dat de verwachtingen voor de fritesmarkt hooggespannen zijn. Verschillende fritesproducenten hebben bijvoorbeeld recent flink geïnvesteerd in capaciteit en uitbreiding. Denk aan het Belgische Clarebout dat recent branchegenoot Mydibel overnam en plannen heeft voor een nieuwe fabriek in Duinkerken, of aan Aviko dat in oktober een nieuwe fabriek in Poperinge opende.

De aardappelverwerkers verdienen geld, maar om geld te blijven verdienen moeten ze wel over voldoende aardappelen kunnen beschikken. De goede resultaten van de verwerkers sijpelen zodoende langzaam maar zeker ook door naar de aardappeltelers. De termijnmarkt schurkt tegen de €30 per 100 kilo aan, op de PAT staat de eerste transactie voor €30 voor Agria levering februari en de contracten waarmee de Belgische industrie naar buiten is gekomen kunnen historisch hoog genoemd worden. Daarmee lijkt er een omslag op de aardappelmarkt te zijn, van een door aanbod gedomineerde markt naar een vragende markt waarin verwerkers hun best moeten doen om telers binnen te halen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden