Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt sluit op 30 euro

26 Januari 2023 - 22 reacties

De notering voor het april 2023 contract is voor het eerst dit seizoen op €30 gesloten. Er is weliswaar al eerder op €30 gehandeld, maar het vorige hoogste slotniveau kwam uit op €29,90. Vraag die nu opkomt is: zit er nog meer in het vat? Lees: kan de termijnmarktnotering nog hoger?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gelet op de nog lange weg die te gaan is voor afwikkeling van het april termijncontract (13 weken) is een termijnmarkt die serieus het boven het niveau van €30 per 100 kilo uitkomt (denk aan bijvoorbeeld €33) zeker niet ondenkbaar. De actuele cash settlement (CS) voor deze week 4 was bij het samenstellen van deze analyse nog niet bekend, maar gaat volgens de reeds bekende noteringen uitkomen op circa €27,70. Dat is een marge van bijna €2,50 met de actuele slotnotering van de termijnmarkt.

Het prijsverschil tussen de CS en de slotkoers van de termijnmarkt trekt in de loop van de komende weken verder naar elkaar toe. Dat betekent dat de fysieke markt en daarmee de noteringen en dus de CS naar een hoger niveau moeten. Als je dus bijvoorbeeld op een afwikkeling in week 17 voor het aprilcontract op €33 uitkomt, dan moet de fysieke markt nog flinke stappen maken. De Belgpomnotering moet dan in april stijgen naar minimaal €32,50, wat op zich geen reuzenstap is. De verwachting is dat er binnenkort €30 op het bord wordt gezet voor Fontane en Challenger, PCA/Fiwap noteerde dinsdag 24 januari al aan de bovenkant van de range €30 per 100 kilo.

Roze ballon
In de verwachting wordt uitgegaan van een verdere stijging van de markt, maar niet zelden wordt deze 'roze' ballon even lek geprikt. In het extreem droge oogstjaar 2018 steeg de termijnmarkt tot week 6 in 2019 door naar bijna € 33,00 om vervolgens terug te zakken in maart en april naar €27. Het april 2019 contract werd afgewikkeld op €27,50. In de komende maanden en zeker in april moeten nog veel aardappelen worden afgerekend op de dan geldende prijzen. Dus de nood bij de afnemers moet echt hoog zijn om de markt (ver) de €30 range in te laten glippen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden