Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Bonus bij Emsland Group voor meer aardappelen

7 Februari 2023 - Niels van der Boom

Aardappeltelers kunnen opnieuw rekenen op een significante prijsverhoging dit oogstjaar bij Emsland Group, de Duitse aardappelverwerker voor zetmeel- en vlokkenaardappelen. Die volgt na de historische prijsverhoging van vorig seizoen. Naast een verhoging van de basisprijs worden de verschillende premies verhoogd. Opvallend is dat zowel nieuwe als bestaande telers een financiële bonus van het bedrijf ontvangen wanneer ze zich aansluiten om voor drie jaar (meer) aardappelen te telen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind december maakte het concern bekend een groot deel van de markttoeslag over het afgelopen oogstjaar vervroegd toe te zeggen. In december was dat €7,50 per ton vlokkenaardappelen en €15 per ton zetmeelaardappelen. Inmiddels heeft het concern aan zijn telers bekendgemaakt dit bedrag verder te verhogen. De markttoeslag staat los van het steunprogramma voor droogte, dat afgelopen jaar werd uitgekeerd. De markttoeslag moet telers tegemoetkomen in de hogere teelt- en bewaarkosten over 2022. De definitieve premie wordt pas in juli van dit jaar bekendgemaakt, wanneer het financieel boekjaar is afgesloten.

€27,50 per ton prijsverhoging
Voor oogstjaar 2023 verhoogt Emsland voor zowel de zetmeelaardappelen (Emsland Stärke) als de vlokkenaardappelen (Emsland Food) de contractprijs met €27,50 per ton. De gebudgetteerde marktpremie bedraagt €12 per ton bij beide teelten. Een deel van de markttoeslag bij zetmeelaardappelen is overgeheveld naar de contractprijs, zodat de teler het geld direct ontvangen, is het idee.

Bij 19% zetmeelgehalte (469 gram onderwatergewicht) komt de basiscontractprijs op €105 per ton uit. Dit loopt op tot €125 per ton bij 24% zetmeel (OWG 564). Inclusief de premies voor transport, markt en het contract volleveren komt de uiteindelijke prijs bij 20% zetmeel netto op €130,84 per ton. Emsland rekent in dit voorbeeld met €12,63 marktpremie (Marktausgleichsprämie).

Hogere transport- en bewaarpremie
De transportvergoeding wordt voor het komend seizoen verhoogt van 6 naar 10 cent per ton per kilometer, tot 100 kilometer. Voor de kilometers daarboven ontvangt de teler 8 cent per ton per kilometer. Besluit de fabriek om de aardappelen naar een andere locatie te verschuiven, dan betaalt de teler hiervoor €2,50 per ton. Het transport wordt dan door Emsland zelf georganiseerd.

De bewaarpremies worden bij zowel zetmeel- als vlokkenaardappelen verhoogd. Bij dit laatste segment stijgen de premies tussen de €1 per ton (in december) tot €10 per ton (in juni).

Welkomstpremie
Emsland zoekt voor zijn zetmeelfabrieken in Emlichheim en Kyritz – en de Food fabriek in Hagenow – nieuwe telers voor uitbreiding van het volume. Nieuwe telers krijgen €600 per contract om te ondersteunen bij de aankoop van kunstmest en pootgoed. Eén contract staat voor een leverplicht van 30 ton aardappelen. Ook bestaande telers die hun volume willen uitbreiden kunnen voor zo'n premie in aanmerking komen. Emsland stelt wel als eis dat telers ook in 2024 en 2025 minstens dezelfde hoeveelheid aardappelen leveren als zij dit jaar doen.

Nieuwe telers moeten wel aandelen kopen bij de telersorganisatie EZ (Erzeugergemeinschaft). De aandelen kosten €400 per stuk, waarvan de kosten over drie jaren kunnen worden gespreid of met het aardappelgeld verrekend. De aandelen hebben een gegarandeerd dividend van 5%. De afgelopen jaren betaalde Emsland 10% dividend.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden