Shutterstock

Nieuws aardappelen

Aardappelexport blijft lopen als een trein

21 Maart 2023 - Jesse Torringa

Het zijn klinkende exportcijfers voor zowel de Nederlandse poot- als consumptieaardappelen in de maand februari. België blijkt zot op onze aardappelen en de pootgoedexport naar Azië verloopt ook zeer goed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal is er tot en met februari 568.803 ton consumptieaardappelen de Nederlandse grens overgegaan, een stijging van 27,8% vergeleken met vorig jaar in dezelfde periode. Ook is de totale export tot nu toe het hoogst in zes jaar. Europa en in het speciaal België voert de boventoon in de exportcijfers. In totaal is er in februari 73.213 ton geëxporteerd naar Europa en dat brengt het totaal op 410.553 ton. Vorig jaar was dat 295.391 ton. Dat België aardappelen tekort heeft, blijkt wel uit de exportcijfers. De Belgen namen tot nu toe 275.812 ton af, wat bijna 100.000 ton is dan vorig seizoen. Daarmee is de forse stijging in de cijfers verklaard. De exportcijfers van consumptieaardappelen naar andere continenten liggen redelijk in lijn met vorig jaar. Naar Afrika is 5.000 ton meer afgezet en ook naar Amerika is meer geëxporteerd. 

Zuid-Europa exporteert fors meer
Verder valt op in de cijfers dat Duitsland 17.000 ton minder heeft afgenomen dan vorig jaar, een daling van 30%. Frankrijk, Italië, Roemenië, Spanje en Portugal nemen allemaal aanzienlijk meer af, waarbij enkele landen meer dan het dubbele afnemen dan in andere jaren. Door de tegenvallende opbrengsten dit jaar wegens droogte zijn de landen genoodzaakt om meer aardappelen te importeren.

Pootgoed Europa blijft achter
De export van pootaardappelen ligt tot en met februari 9% hoger dan vorig seizoen met 536.957 ton. Maar in Europa blijft de export wat achterlopen met 181.168 ton, wat 3% lager is dan dezelfde periode vorig jaar. De daling komt vooral doordat Duitsland en Italië minder aardappelen afnamen. Echter moet het gros van de Europese uitvoer nog gebeuren. Verwacht wordt dat de export naar Zuid-Europa, maar ook Oost-Europa, lager zal uitvallen, doordat zij getroffen zijn door droogte het afgelopen seizoen. Zij geven de voorkeur aan andere gewassen met minder risico. Ook de financiering van de aardappelteelt wordt soms als obstakel gezien.

De overzeese export zorgt tot nu toe nog voor de flinke plus in de totale pootgoedexport. Naar Afrika is een recordhoeveelheid van 190.812 ton verscheept, waarbij Algerije, Egypte en Marokko verreweg de meeste zakken afnamen. De meeste landen zien hun import stijgen.

Ook naar Azië is tot nu toe 29.000 ton meer uitgevoerd. Irak, Saudi Arabië en Bangladesh zijn daar met hoofdverantwoordelijk voor. Ook naar Amerika is de export gestegen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden