Eigen foto

Nieuws Aardappelen

Nieuwe partner voor DCA op aardappeltermijnmarkt

30 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

DCA Finance BV heeft een overeenkomst gesloten met ADM Investor Services International (ADMISI) voor de clearing op de aardappeltermijnmarkt EEX in Leipzig. Met deze samenwerking blijft de aardappeltermijnmarkt in het risicomanagement interessant voor partijen die grotere posities op willen bouwen. Edwin Burgers, directeur van DCA, legt uit hoe de vork in de steel zit en wat de betekenis hiervan is voor de aardappeltermijnmarkt vanaf het komende handelsjaar.

Markten veranderen maar ook het landschap waarin een markt functioneert beweegt. Dat gaat zeker ook op voor de aardappeltermijnmarkt. Zo is BinckBank overgenomen door de Deense Saxo Bank. Eén van de belangrijkste veranderingen voor het aankomende seizoen voortvloeiend van deze overname is dat DCA Finance klanten bij Saxo Bank maar een beperkt aantal posities open mogen hebben staan. Voor partijen die grotere posities opbouwen, zoals bijvoorbeeld de verwerkers, handelshuizen, poolcommissies en grote telers, dreigde de aardappeltermijnmarkt daardoor zijn waarde als instrument voor risicobeheer te verliezen. DCA Finance heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een oplossing om de termijnmarkt beschikbaar te houden voor deze klanten. Vandaag (donderdag 30 maart) is bekend gemaakt dat DCA met ADM Investor Services International Limited (ADMISI) een partij heeft gevonden die de grotere klanten van Saxo Bank wil overnemen om de aardappeltermijncontracten te faciliteren (clearing verzorgen).

Over de aardappeltermijnmarkt en dan met name het voortbestaan er van deden de afgelopen tijd verschillende verhalen de ronde. De oorzaak: Saxo Bank paste na de overname van BinckBank en passant de voorwaarden aan voor klanten met betrekking tot de handel op de termijnmarkt. "Om een termijnmarkt te laten functioneren heb je drie partijen nodig", legt Edwin Burgers, directeur van DCA Finance, uit. "Allereerst de organisatie van de beurs. Voor de aardappeltermijnmarkt is dat de EEX. Daarnaast zijn er de brokers zoals bijvoorbeeld DCA die de orders van kopers en verkopers aannemen. Tussen de beursorganisatie en de broker staat een clearing house dat de financiële afwikkeling van het termijnmarktcontract verzorgt. De onduidelijkheid bij de aardappeltermijnmarkt zat bij de clearing."

Termijnmarkt blijft relevant voor aardappelsector
Veruit de meest ingrijpende verandering die Saxo Bank doorvoerde is dat klanten niet meer dan 1.000 ton, oftewel 40 contracten, open hebben mogen staan vanaf het komende seizoen (oogst 2023). Voor de vanuit Duitsland handelende brokers was is dit afgelopen seizoen al ingevoerd met als gevolg minder omzet van contracten en tegenvallende openstaande posities. Saxo Bank kwam tot het instellen van deze positie limiet vanuit het eigen risico acceptatie beleid. Voor een groot deel van de aardappeltelers niet zo een probleem, maar bijvoorbeeld fritesfabrikanten en handelshuizen werken vanzelfsprekend met veel grotere volumes dan 1.000 ton. De grotere partijen zouden daardoor qua volume via DCA bij Saxo Bank niet meer kunnen handelen zoals ze gewend waren. Om deze klanten toch te kunnen blijven bedienen en daarmee de termijnmarkt relevant te houden voor de aardappelsector heeft DCA gezocht naar een andere partij die de clearing kan verzorgen. Die is gevonden in ADMISI.

ADMISI is een Brits bedrijf gevestigd in Londen en is een 100% dochteronderneming van Archer Daniels Midland Company (ADM). ADM heeft al meer dan 100 jaar ervaring als investeringsmakelaar met uitgebreide internationale ervaring. ADM verwerkt transacties in diverse financiële markten en is gespecialiseerd in de wereldwijde handel in grondstoffen (waaronder, granen, energie en suiker), aandelen, obligaties, indices en vreemd valuta.

Samenwerking in clearing niet exclusief
De samenwerking tussen DCA en ADMISI is volgens Burgers niet exclusief. Ook andere brokers kunnen bij ADMISI terecht voor de clearing op de aardappeltermijnmarkt. "Voor de klanten van DCA die minder dan 1.000 ton aardappelen via de termijnmarkt verhandelen blijft de clearing via Saxo Bank lopen", vertelt Burgers. "De klanten die boven die limiet uitkomen kunnen we nu onderbrengen bij ADMISI. De samenwerking met ADMISI biedt DCA ook toegang tot andere grondstofmarkten als bijvoorbeeld energie. De vertrouwde gezichten van DCA blijven het aanspreekpunt voor onze klanten, dus in praktische zin verandert er voor hen niets. Alleen zal voor een deel van die klanten de clearing komend seizoen lopen via ADMISI", sluit Burgers af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
deelnemer 30 Maart 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10903507/nieuwe-partner-voor-dca-op-aardappeltermijnmarkt]Nieuwe partner voor DCA op aardappeltermijnmarkt [/url]
complimenten mannen. dat hebben jullie knap gedaan. daarmee krijgt de termijnmarkt een kans om te overleven.

toch nog kans op een vrije marktwerking
Abonnee
CM 30 Maart 2023
deelnemer schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10903507/nieuwe-partner-voor-dca-op-aardappeltermijnmarkt]Nieuwe partner voor DCA op aardappeltermijnmarkt [/url]
complimenten mannen. dat hebben jullie knap gedaan. daarmee krijgt de termijnmarkt een kans om te overleven.

toch nog kans op een vrije marktwerking
DCA verdienste is eigen belang geweest en dat mag ;maar niet dankjewel gaan zeggen aub. En wat betreft die vrije marktwerking die is nu al marginaal,daar zal zomaar geen verbetering in komen
Abonnee
brrr 30 Maart 2023
Het is voor de verwerkende stakkers toch ook wel fijn dat het aprilcontract niet te hoog afwikkelt met al die klikcontractjes. Pffff.
Abonnee
Arie arme tak. 30 Maart 2023
Best brrr, ik krijg het er koud van, je kunt nu wel denigrerend doen over klik contracten, waarom denk je dat er zoveel gebruik van wordt gemaakt? U weet zelf het antwoord. Zeur dan niet.
Abonnee
Termijn 31 Maart 2023
Nu nog een oplossing voor de kleine handelaren op de termijnmarkt. Met die voorwaarden van Saxo is dat gewoon over en uit met de handel. De geëiste borg is totaal onwerkbaar voor de kleine handelaar/ boer. En al die kleine posities bij elkaar zorgen juist voor beweging op de termijnmarkt. Met alleen de grote jongens is de termijnmarkt ook zo dood als een pier.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Aardappelen

Aan de boom schudden laat niet meer aardappelen los

Marktupdate Aardappelen

Geen navolging voor lagere prijs op aardappelmarkt

Nieuws Aardappelen

Krijgt de een te veel of de ander te weinig?

Nieuws Aardappelen

Teler meer met hoofd bij nieuwe dan oude oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden