Agrifoto

Nieuws 7e Actieprogramma

Angst voor Brussel zet aardappelteelt klem

20 April 2023 - Niels van der Boom - 30 reacties

De beslisnota aangaande de zogenoemde 'winterteelten' rammelt aan alle kanten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) publiceerde de brief donderdag 20 april. Ondanks de late verschijningsdatum wordt besloten de maatregelen rond het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn dit jaar gewoon door te voeren. Vooral voor consumptieaardappelen is de impact enorm.

Een aantal teelten zijn in de definitieve lijst opgeschoven naar de kolom winterteelten. Cichorei is een van de grotere teelten die nu staat aangemerkt als winterteelt. Ook een aantal groentegewassen wordt als wintergewas gezien. Het gaat om o.a. spinazie, witlof, winter- en waspeen en winteruien. Telersorganisatie TOG en groenteverwekersorganisatie Vigef zijn daar tevreden mee.

Vavi niet blij
Voor de consumptieaardappelen ligt dat heel anders. De Vavi is op z'n zachtst gezegd not amused met het besluit van LNV om consumptieaardappelen geen absolutie te verlenen. De motivatie hiervoor stuit Vavi-directeur tegen de borst. Zo wordt gemeld door LNV dat 'de oogst grotendeels in de maanden jul en augustus plaatsvindt.' Daar houdt het niet op met wonderlijke uitspraken. Ook valt te lezen dat; 'na 1 november geen oogst meer plaatsvindt.'

Als belangrijke motivator voor het weglaten van deze teelt noemt het ministerie dat de aardappelen voor de oogst worden doodgespoten waardoor minder stikstof kan worden opgenomen. "Juist dit verkeerde beleid zorgt daarvoor", zo motiveert Middag. "De waterkwaliteit is hier absoluut niet mee geholpen." Inzaai met een vanggewas is verplicht op zand- en lössgrond. Extra zuur, want juist op deze grondsoorten wordt later in het oogstseizoen nog laat gerooid. Middag schat het areaal voor deze latere oogst in op 15% van het totaal in Nederland. Je praat dan over 11.500 hectare. "70% van het areaal wordt in de maand oktober gerooid", vult de directeur aan.

Telers die na de deadline van 1 oktober oogsten en geen vanggewas hebben ingezaaid krijgen te maken met een oplopende korting op de stikstofgebruiksnorm in het opvolgende gewas. Die bedraagt 5 kilo per hectare tot 15 oktober, 15 kilo per hectare tot 1 november en 20 kilo per hectare daarna.

Bang voor Brussel
Heeft de aardappelsector niet steken laten vallen bij het lobbyen in Den Haag? "Zeer zeker niet, zegt Middag stellig. "We hebben nauw contact gehad met LNV en het zag er tot deze week positief uit. Dat de maatregelen nu met drie grove fouten worden gepresenteerd zorgt voor een vertrouwensbreuk. Minister Piet Adema motiveert zijn keuze met de reactie dat Brussel een andere maatregel niet zou accepteren. Dat is op z'n zachtst gezegd merkwaardig, omdat daar helemaal geen aanleiding toe is. Caroline van der Plas heeft hier inmiddels vragen over gesteld."

Zetmeelaardappelen worden wel aangemerkt als wintergewas. Dit geldt overigens niet voor alle rassen. Alleen rassen met een rijptijdklasse van 6 of hoger (op de CGO-lijst) komen in aanmerking.

Grote impact
De impact van het besluit is groot voor telers op zand- en lössgrond. Niet alleen voor de oogst zelf, maar voor de gehele bedrijfsvoering. Dat geldt overigens ook voor de verwerkende industrie, die spreiding nodig heeft gedurende de oogstperiode. Een korting oplopend tot 20 kilo is vooral op zandgrond een hard gelag.

Dat vooral bij de aardappelteelt de schoen knelt is wel duidelijk. Van de ruim 800 online reacties op de gewassenlijst gingen er ruim 300 over consumptieaardappelen. Onder de contracten voor oogstjaar 2023 staat inmiddels overal een handtekening. Bijsturen in het bouwplan is daarmee onmogelijk. Het feit dat de maatregel pas eind april definitief wordt gepresenteerd is dan ook zeer frustrerend voor de akkerbouwsector.

Bijzonderheden bij bietenteelt
De teelt van suikerbieten komt er iets milder af in het 7e Actieprogramma, maar ook hier is de verwondering over de beslisnota groot. Zo worden alleen suikerbieten die na 1 november worden geoogst aangemerkt als winterteelt. Kort gezegd: rooi je in september of oktober, dan geldt alsnog de kortingsregel voor wie geen vanggewas inzaait. Naast groenbemesters mag dat ook wintergraan zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
30 reacties
Abonnee
Zeeuw 20 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10903867/angst-voor-brussel-zet-aardappelteelt-klem]Angst voor Brussel zet aardappelteelt klem[/url]
Punt 1 Adema=CU is onbetrouwbaar
Punt2 Navraag hoe de aanvraag in EU is geformuleerd=conform aanwijzing LNV
Punt 3 Tijd voor malversaties a la LNV= anders doen dan wat we zeggen
Punt 4 Ram de NVWA ambtenaren van je erf TENZIJ er een schriftelijk verzoek bij u wordt ingediend met duidelijke omschrijving wat men wenst te controleren, hoeveel tijd dat van u vraagt
Punt 5 Laat in uw regio doir gecertificeerd laboratorium watermonsters nemen ter vaststelling van het NO3 gehalte: als dat correct is kunt u eigen beleid voeren tot bij de rechters en MOB!
Aanpakken die asfaltboeren aan het bureau! En terug bijten!
Abonnee
zandpieper 20 April 2023
Blaas het landbouw akkoord maar op dan heeft de minister tijd om naar Brussel te gaan ik denk dat dit een stuk belangrijker is voor de landbouw. het voorstel wat er nu ligt voor de aardappelen is een slecht voorstel voor de telers en voor de industrie. Neem als minister verantwoordelijkheid en laat dit niet aan je ambtenaren over.
Abonnee
jan 20 April 2023
ja dat krijg je als je nooit aardappels hebt geteeld
het is net als Sjakie , deze mensen zijn geen boer of hebben er iets mee
Lto had toch nu al de knuppel in het hoenderhok moeten gooien als consumptieaardappelen voor oktober gerooid moeten worden
we hebben nu al een laat voorjaar, wanneer mogen wij eens baas wezen van onze eigen grond .

WE ZIJN BAAS OP ONZE EIGEN GROND


Abonnee
frog 20 April 2023
1 ding is zeker Henk en Ingrid kunnen in het land van Diederik Frans Rob en Sigrid straks hun auto en voedsel niet meer betalen!
Abonnee
SjefO 20 April 2023
Dit kabinet met de minister van landbouw voorop moet zo snel mogelijk opsodemieteren, er moet een kabinet komen met vakministers en niet van die filantropen die nergens geen verstand van hebben en in de broek schijten als Brussel meekomt gluren.
De onderbouwing klopt voor geen meter, aardappels die gerooid worden om in te schuren gebeurt in de maanden Oktober en November "punt"
Het boeren inkomen is totaal ondergeschikt aan alles "niemand wordt gehouden aan het onmogelijke"
amateuristisch ten top alles wordt gesloopt door deze flut minister.
Abonnee
juun 20 April 2023
naja netjes is anders alleen is het wel goed voor de prijs van fritesaardappels.
Abonnee
truus 20 April 2023
ik keur dit zeker niet goed!!! maar we hoeven niet te oogsten voor 1 oktober! het kost alleen 5 kg N in het volgende jaar tot 15 oktober,
Abonnee
xx 20 April 2023
Voor de aardappelteler is het niet zo erg, dit komt de prijs weer ten goede.
Voor de gewone consument is het niet zo leuk dat het voedsel steeds maar duurder wordt.
Abonnee
Roy 21 April 2023
Gaat het om een eenmalige korting dan? Of ben je deze ruimte voor altijd kwijt? En dit geld dan alleen voor het betreffende perceel?
Maar wel goede ontwikkeling die kalenderlandbouw, deden ze in het communisme ook...
Abonnee
Tijdbom 21 April 2023
Die rooidatum is belachelijk en onverteerbaar.
Heb al meer hier geschreven:Ambtenaren,in welke hoedanigheid dan ook,honger laten lijden.
We moeten niet bang zijn van die dwazen.
Als het 5kg.N korting voor t komende jaar betreft,dan zou ik daar niet van wakker liggen,dat zullen er meer niet doen.
Kortom;ambtenaren:krepuul.
Abonnee
Arie arme tak. 21 April 2023
Beste Roy, ik neem aan dat je nu galgenhumor verspreidt.
Abonnee
gerard 21 April 2023
deze mensen zijn helemaal van het padje af
wie verzint zo iets, iemand die er geen klap verstand van heeft
we zijn nu 3 weken later en er is niets gedaan op het land dat zal dus later rooien zijn en als we regen krijgen in sept en we kunnen niet oogsten of het owg is niet goed
en wie gaat dat controleren als ze nog groen staan kan je het wel zien van boven maar als ze dood zijn niet
Abonnee
Zeeuw 21 April 2023
Deze onzin ga je als sector niet accepteren tenzij bij joude NO3 meting veel te hoog is , dat moeten ze dan maar melden.
Abonnee
Insider 21 April 2023
Tijdbom schreef:
Die rooidatum is belachelijk en onverteerbaar.
Heb al meer hier geschreven:Ambtenaren,in welke hoedanigheid dan ook,honger laten lijden.
We moeten niet bang zijn van die dwazen.
Als het 5kg.N korting voor t komende jaar betreft,dan zou ik daar niet van wakker liggen,dat zullen er meer niet doen.
Kortom;ambtenaren:krepuul.
Burgerlijke en ondersnemer ongehoorzaamheid loeren om de hoek.
Angst is een heel slechte raadgever.
In (N)Europa bestaan geen landen meer, ze hebben de macht op papier met handtekening toevertrouwd, weggegeven aan het WHO, koepel organisatie van het WEF, geleid door NAZI Schwab.
Als die dood valt, staan er 20 andere ratten klaar.
We evolueren stilaan maar zeker naar een 1789 scenario.
CBDC, Klojona, klimaat hoax, trans- dinge-pedo-piet-tetten-afschakeling: komt allemaal uit de koker van de linksen. Massale invoer van bruin volk moet ons volk weg drummen. West Europa is oud en versleten.
Bill Kill wil nog 500 miljoen mensen op de wereld, gechipt en al.
HONGER en veel te dure energie doet het volk snakken naar een sterke leider.
We leven nu in dezelfde periode als de 20-30 van vorige eeuw, de rest ken je.

Succes allemaal met knikken en slikken.
Abonnee
Arie arme tak. 21 April 2023
Beste insider, u laat zich wel echt leiden door uw emoties. U zegt, alles komt uit de koker van links, maar is de WEF van Schwab niet een tikkeltje rechts, of heb ik het mis? Ik denk dat je ze met scheld kanonnades juist podium geeft. Negeren en zoveel mogelijk doen wat je denkt dat goed is.
Abonnee
JP 22 April 2023
truus schreef:
ik keur dit zeker niet goed!!! maar we hoeven niet te oogsten voor 1 oktober! het kost alleen 5 kg N in het volgende jaar tot 15 oktober,
Ja Truus, en als je dan toevallig wat langer moet wachten vanwege regen loopt dit op. En dan veegeet iedereen gemakshalve dat er in 2025 nog een generieke korting va 20% op de gebruiksnormen volgt. Einde verhaal dus. Lto in totaal oncapabel in dit soort dossiers...
Abonnee
Insider 22 April 2023
Arie arme tak. schreef:
Beste insider, u laat zich wel echt leiden door uw emoties. U zegt, alles komt uit de koker van links, maar is de WEF van Schwab niet een tikkeltje rechts, of heb ik het mis? Ik denk dat je ze met scheld kanonnades juist podium geeft. Negeren en zoveel mogelijk doen wat je denkt dat goed is.
Abonneer je aub op Bonner private of Chrs MacIntosh van de "Insider" en je zal dat er een heel andere wereld achter zat en aankomt dan je dacht en denkt te verwachten.
Ik vind niets uit.
Ondertussen hebben we terug een zalige 9 mm uit gekiepert.
Gaan 1983 achterna?

Fijn WK,

Morgen koers, vanavond feest, het WK kan niet meer stuk.
Abonnee
truus 22 April 2023
JP schreef:
truus schreef:
ik keur dit zeker niet goed!!! maar we hoeven niet te oogsten voor 1 oktober! het kost alleen 5 kg N in het volgende jaar tot 15 oktober,
Ja Truus, en als je dan toevallig wat langer moet wachten vanwege regen loopt dit op. En dan veegeet iedereen gemakshalve dat er in 2025 nog een generieke korting va 20% op de gebruiksnormen volgt. Einde verhaal dus. Lto in totaal oncapabel in dit soort dossiers...
nou JP...15 oktober moet wel lukken!....
het geld alleen voor de die genen die de grond gebruiker is...niet voor de eigenaar of waar je mee ruilt,
er word gewoon meer vakmanschap ipv bulk produceren en juist..dat komt de aardappel prijs waarschijnlijk wel ten goede, zie het als een kans! en niet als bedreiging!
Abonnee
jan 22 April 2023
maar weer vrachtwagen kas van de belg
Abonnee
JP 22 April 2023
truus schreef:
JP schreef:
truus schreef:
ik keur dit zeker niet goed!!! maar we hoeven niet te oogsten voor 1 oktober! het kost alleen 5 kg N in het volgende jaar tot 15 oktober,
Ja Truus, en als je dan toevallig wat langer moet wachten vanwege regen loopt dit op. En dan veegeet iedereen gemakshalve dat er in 2025 nog een generieke korting va 20% op de gebruiksnormen volgt. Einde verhaal dus. Lto in totaal oncapabel in dit soort dossiers...
nou JP...15 oktober moet wel lukken!....
het geld alleen voor de die genen die de grond gebruiker is...niet voor de eigenaar of waar je mee ruilt,
er word gewoon meer vakmanschap ipv bulk produceren en juist..dat komt de aardappel prijs waarschijnlijk wel ten goede, zie het als een kans! en niet als bedreiging!
Wijnrooien altijd nog November voor af land levering... tel uit je winst met deze regels.
Heeft totaal niets met vakmanschap te maken. Meer met de regio waar je zit. Klei valt hier buiten!!
Abonnee
jan 22 April 2023
lees dat bij cda Eline Vedder in de kamer komt voor Geurts
dat is een veeboer, die gaat toch niet steeds met cda mee stemmen?
Abonnee
truus 23 April 2023
met deze weersverwachting zijn de aardappels zeker niet voor 1 oktober gerooid!!
Abonnee
idee 23 April 2023
De grote drijfveer achter zulke maatregelen is dat we voor het buitenland telen.Wat doet het buitenland dan hier?
idee?? 25 April 2023
telen hoofd zakelijk voor eigen land . dus daar gaat het al mis
deze regel in niet uitvoerbaar punt uit.
alles word door je strot geduwd zonder enige vorm van kennis....
verdwijnen c-ipc/ zaad coating bieten/middellen die we keihard nodig hebben enz enz
het voedsel word onbetaalbaar voor jan modaal en iedereen werkt er aan mee.
word tijd dat wij als boeren samen met de industrie zeggen tot hier en niet verder!!
dan landbouw word stil aan helemaal kapot gemaakt door de groene en vega beweging die maar wat stripboek verhalen roepen, jongens dit moet snel stoppen laat de landbouwer gewoon zijn werk/passie uitoefenen op de beste manier die hen wenst
Abonnee
Limburger 25 April 2023
Mijn Löss grond is transgender. Voelt zich kleigrond. En ja..grond heeft ook gevoelens.. Hij laat zich bewerken als klei. Houdt nutriënten vast als klei.. Iemand die hem kan ombouwen?

Wij worden geregeerd door idioten..
Abonnee
gerard 25 April 2023
de menselijke maat is zoek
als we niets doen aan bv de wolf dan zijn er over 8 jaar 1000 wolven en dat is veel te veel
heb wel eens begrepen dat de man die de laatste wolf heeft geschoten een goed beloning heeft gehad
Abonnee
Arie arme tak. 25 April 2023
Mooie filosofie Limburger. Alleen het laatste past er niet bij.
Abonnee
pootgoedbaron 25 April 2023
idee?? schreef:
telen hoofd zakelijk voor eigen land . dus daar gaat het al mis
deze regel in niet uitvoerbaar punt uit.
alles word door je strot geduwd zonder enige vorm van kennis....
verdwijnen c-ipc/ zaad coating bieten/middellen die we keihard nodig hebben enz enz
het voedsel word onbetaalbaar voor jan modaal en iedereen werkt er aan mee.
word tijd dat wij als boeren samen met de industrie zeggen tot hier en niet verder!!
dan landbouw word stil aan helemaal kapot gemaakt door de groene en vega beweging die maar wat stripboek verhalen roepen, jongens dit moet snel stoppen laat de landbouwer gewoon zijn werk/passie uitoefenen op de beste manier die hen wenst
vraag mezelf al tijden af of er ooit een moment van terugdraaien komt.
5 jaar geleden zeiden we al dat dit zo niet verder kan, toch gebeurd het steeds..
Abonnee
onderduiker 25 April 2023
En hoe komt dat???
Omdat we het accepteren!!!!!!!!
Abonnee
drent 26 April 2023
onderduiker schreef:
En hoe komt dat???
Omdat we het accepteren!!!!!!!!
precies, eigenlijk moesten we massaal niks meer invullen bij rvo, de mest onderling regelen met de veeboer etc. De overheid staat dan in zijn hemd want weet dan niks meer, helaas is er altijd weer een groep die braaf mee loopt..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox