Nitraatrichtlijn

Henk Staghouwer

Nieuws Politiek

Grote zorgen over Brusselse goedkeuring derogatie

In het overleg tussen Nederland en de Europese Unie over het verlengen van de derogatie is er nog geen licht aan de horizon. Henk Staghouwer, de minister van Landbouw, zegt dat zijn zorgen 'zeker nog niet voorbij zijn. Het is een spannend traject.' 
18 Februari 2022
bemesting Agrifoto2

Nieuws Nitraatrichtlijn

NAV hoopvol over maatwerk nitraatrichtlijn

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is voorzichtig positief over de voorgestelde maatwerkaanpak voor het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Definitief akkoord laat nog op zich wachten, maar tijdens een recent gehouden webinar bleek dat de belangenbehartiger goede hoop heeft.
1 Februari 2022
akkerbouw maandanalyse

Nieuws Nitraatrichtlijn

BO Akkerbouw uit zorgen over nitraatmaatregelen

BO Akkerbouw maakt zich ernstige zorgen over aanvullende maatregelen op het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e AP), zoals teeltverboden, brede bufferzones en de opkoop van bedrijven. Ministers Staghouwer van LNV en Van der Wal voor Natuur en Stikstof hebben de aanvullende maatregelen 20 januari in een Kamerbrief aangekondigd.
25 Januari 2022
water sloot waterkwaliteit

Nieuws Nitraatrichtlijn

Aanvullende maatregelen 7de Nitraatrichtlijn op til

Op het ministerie van landbouw wordt gewerkt aan een toevoeging op het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (AP). In december werd werden de maatregelen door in het 7e AP als onvoldoende beoordeeld voor het halen van de doelen van de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water door het Nitraatcomité in Brussel. De inzet van het kabinet is om medio februari het addendum vast te stellen met de aanvullende maatregelen.
20 Januari 2022
Minister Ministerie Schouten landbouwminister Carola Schouten

Nieuws Nitraatrichtlijn

7e actieprogramma onvoldoende voor derogatie

De derogatie staat op de tocht. De Europese Commissie heeft Nederland namelijk niet geagendeerd voor het Nitraatcomité 15 december, zo maakte Carola Schouten minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandag 13 december bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
14 December 2021
veevoer voer melkveebedrijf koeien

Nieuws Stikstof

Coalitie met LTO wil steun in ruil voor stappen

Een brede coalitie vanuit de melkveehouderij en zuivelsector presenteert voorafgaand aan de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer een doorgerekend pakket managementmaatregelen gericht op stikstofreductie. Tegelijkertijd roept LTO Nederland op jaarlijks €1,7 miljard te reserveren voor de stikstofversnellingsaanpak.
1 December 2021
Agrifoto groenbemester

Achtergrond Nitraatrichtlijn

Veel open eindjes in de nitraatrichtlijn

De sectororganisaties hebben gematigd positief gereageerd op het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat op vrijdag 26 november door minister Carola Schouten is gepresenteerd. De scherpste randjes zijn er af, maar nog veel moet nader worden uitgewerkt. Wat wel duidelijk is, is dat ingrijpende maatregelen blijven bestaan en de onrust in de sector daarmee nog niet is verdwenen.
1 December 2021
Carola Schouten

Nieuws Nitraatrichtlijn

Schouten past voorstel Nitraatrichtlijn aan

Landbouwminister Carola Schouten heeft het ontwerp 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn aangepast. De nodige zaken - zoals het tijdstip om een vanggewas te zaaien - worden versoepeld, behalve voor zand- en lössgronden.
26 November 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief