Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Spaanse aardappelprijs op recordhoogte

25 April 2023 - Niels van der Boom

Een gehavende Spaanse aardappeloogst is voorzichtig begonnen. Na een periode met vorst werd het droog in Spanje en dat is het nog steeds. Dit zorgt ervoor dat de opbrengsten van primeuraardappelen in het land behoorlijk lager liggen. De prijs bevindt zich daarom op een hoog niveau.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Normaal gesproken begint de oogst van primeuraardappelen op het Spaanse vasteland begin april. Dit jaar is dat zo'n twee weken later. Vorstschade heeft de oogst vertraagd in Murcia en Cartagena. Opbrengsten liggen ongeveer een derde lager dan gemiddeld. De prijs compenseert dat deels. Die ligt nu op ongeveer €60 per 100 kilo, ten opzichte van €50 vorig jaar. Door de extra kosten voor beregening zijn telers €10.000 tot €11.000 hectare kwijt, meldt boerenorganisatie COAG.

Extreme droogte
Vanaf dit voorjaar is het droog en warm geworden in Spanje. Eind april komt de hitte tot een hoogtepunt. Temperaturen tikken in Andalusië zelfs de 40 graden aan. Dat is in Spanje niet ongewoon, maar wel voor de maand april. 60% van het landbouwareaal heeft te maken met droogteschade. De helft van alle graangewassen is volgens het landbouwministerie getroffen. Dat is goed voor 3,5 miljoen hectare.

Na een kletsnatte winter sloeg de agrarische sector in het land voorzichtig een zucht van verlichting. Vochtreserves konden zo worden aangevuld. Momenteel is volgens officiële cijfers maar 50% van de totale waterreservecapaciteit beschikbaar. In enkele regio's, zoals Andalusië, is dat slechts 37%. Aardappelgewassen worden door het hete en droge weer ook getroffen. Water om te beregenen is er niet voldoende. Het oogstmoment wordt door telers uitgesteld om gewassen de kans te geven om kilo's te produceren.

Recordprijs
In het noordelijk gelegen Castilië en León, boven Madrid, worden de meeste aardappelen verbouwd. Daar is het poten door droog weer in een recordtempo afgerond. De droogte heeft er nu nog beperkt impact, al kiezen telers soms wel voor andere rassen die minder groeidagen vereisen. Ondertussen heeft de aardappelprijs voor oude oogst een all-time record bereikt volgens cijfers van het Spaanse landbouwministerie. Telers kregen begin april €65,63 betaald.

De vroege aardappelmarkt, die niet door Spanje kan worden bediend, krijgt invulling van andere landen. Dat zijn vooral Egypte en Israël. Ook Malta heeft door vorstschade minder aardappelen die het land kan exporteren. De kwaliteit van de Egyptische aardappelen is wisselend. Het huidige warme weer treft ook buurland Portugal. De aardappelprijzen liggen daar op een nog veel hoger niveau dan in Spanje, maar het betreft vooral kleine partijtjes van niet-professionele telers.

Trekken aan voorraad
Dit voorjaar zijn Spaanse kopers al in andere landen actief om aardappelen te kopen. Bijvoorbeeld in Frankrijk. Ook daar zijn de voorraden klein en de prijzen hoog. In Nederland merken we van de situatie in Zuid-Europa een stuk minder. De markt voor premium Agria-aardappelen en soortgelijke rassen kan er wel zijn voordeel mee doen. Ook de fritesindustrie in Nederland en België is koper van die aardappelen. Zij laten geen product uit handen glippen, zeker nu blijkt dat iedere aardappel nodig is om het oude seizoen vol te maken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden