Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt tikt 40 euro aan

26 April 2023 - 21 reacties

Dat de aardappelmarkt in beweging is, was al duidelijk. Vandaag (woensdag 26 april) is er een nieuwe mijlpaal geslagen. Op de termijnmarkt heeft het juni 2023-contract het niveau van €40 aangetikt. Een historisch moment, het was nog niet eerder voorgekomen in het tijdperk van afwikkelen op basis van cash settlement (CS) dat de termijnmarkt €40 noteert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook de afwikkeling aanstaande vrijdag (de laatste handelsdag is donderdag 27 april) zal boven het €35-niveau gaan plaatsvinden, wat nog nooit eerder is gebeurd. In het vorige dure jaar (seizoen 2018/19) werden de laatste aprilcontracten afgewikkeld op €27,90. Dat de markt nu deze stappen maakt, komt overigens niet helemaal als een verrassing. In januari waren er al signalen dat de markt de €40-grens dit seizoen weleens zou kunnen doorbreken. 

Nood aan de man
Kijkend naar de juninotering kan de fysieke aardappelmarkt in de EU-4 landen nog verder oplopen, van vandaag de dag €35,50 (de verwachte CS van donderdag 27 april) naar €40. Dat één en ander potentieel mogelijk moet kunnen zijn, kan uit de actuele dagmarkt worden vernomen. Daar is zowel in België als Nederland voor 40 mm opwaarts Fontane €40 per 100 kilo betaald voor directe levering fritesfabriek. Dat de vraag (lees: nood) naar aardappelen groot is, blijkt ook uit dat bijvoorbeeld directe levering Agria wordt verhandeld voor €37,50 per 100 kilo. Van deze partij werd kortgeleden nog gedacht dat deze vanwege de kwaliteit richting vlokken zouden worden afgevoerd.

Nu is het zeker niet zo dat alle fabrieken achter aardappelen aanjagen. In sommige gevallen gaan aardappelen van een bepaalde verwerker bij een concullega door het mes. Het zijn vooral de Belgische verwerkers die eigenlijk al het hele seizoen het voortouw nemen qua prijsvorming. Nu is dat is tot zelfs €40.

Ongekend spannend
De vraag die gelijk opkomt is: is dat de bovenkant of kan de markt voor fritesaardappelen naar bijvoorbeeld €45? Waarom niet, zou het antwoord kunnen zijn. De vraag is enorm versus het aanbod, het bewaarseizoen loopt zeker nog dik twee maanden door en het voorjaar is aan de late kant. Een afkoelend element zou kunnen zijn dat fabrieken het verwerkingstempo wat afschalen. Deze signalen zijn er al wel in de markt. Wat daarvan waar is zal de komende tijd duidelijk worden. Feit is dat het slotakkoord van oogstjaar 2022 ongekend spannend zal zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden