Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Duits aardappelareaal laat plots een ander beeld zien

7 Augustus 2023 - Niels van der Boom

Het aardappelareaal in Duitsland beweegt toch anders dan dit voorjaar werd gedacht. Nieuwe cijfers van statistiekdienst Destatis laten zien dat er tussen de deelstaten soms flinke verschuivingen zijn. Dit wijst erop dat de consumptieaardappelteelt regionaal een tik krijgt. De redenen daarvoor zijn divers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kaarten in Duitsland liggen toch anders geschud dan dit voorjaar werd gedacht. Toen rapporteerde statistiekdienst Destatis nog een verwacht areaal van 267.000 hectare. Nog lang niet alle aardappelen zaten in de grond, dat gebeurde pas begin juni. Begin augustus heeft Destatis meer cijfers bekendgemaakt, waarin het totaal areaal is bijgesteld tot 262.600 hectare. Een verschil van 4.400 hectare, ofwel 1,6%.

Teelt in Nedersaksen krimpt
Destatis heeft ook per deelstaat cijfers bekendgemaakt, zodat beter duidelijk is hoe de teelt regionaal verandert. Het aan Nederland grenzende Nedersaksen is met 119.200 hectare het grootste aardappelgebied. Dat is 2.000 hectare minder dan een jaar geleden nog werd verbouwd. Helaas zijn (nog) geen cijfers bekend voor de verschillende typen aardappelen. In Nedersaksen worden vooral zetmeel- en fritesaardappelen verbouwd. De daling zit waarschijnlijk meer bij die eerste categorie dan de tweede, vanwege een groeiende vraag vanuit de verwerkende industrie.

In Noordrijn-Westfalen staat dit jaar 40.400 hectare aardappelen. Dat is een stijging van 1.500 hectare. Wederom is het de verwerkende industrie die voor een groei van de teelt zorgt en zeker niet de tafelaardappelteelt. Beieren – de nummer 3 met 38.200 hectare – verliest dit seizoen 3%, ofwel 1.200 hectare. Volgens de Beierse landbouwdienst LFL is die krimp met 1.700 hectare nog iets groter. Zij gaan uit van krimp in alle segmenten. Tegenvallende rendementen, hogere kosten maar ook de natte omstandigheden in het voorjaar zijn redenen voor telers om geen of minder aardappelen te verbouwen.

Ook in Mecklenburg-Voor-Pommeren is de aardappelteelt gegroeid tot 13.200 hectare. Een bescheiden plus van 500 hectare. In de meeste andere deelstaten krimpt de aardappelteelt enkele procenten, maar is de omvang van de teelt een stuk kleiner.

Plantgezondheid
De groeiomstandigheden bij onze oosterburen zijn vergelijkbaar met Nederland. Na een lange droge periode hebben de gewassen nu te kampen met overmatige neerslag, al zijn de verschillen per deelstaat wel groot. In het noorden en oosten viel minder regen dan in het westen en zuiden. Het valt niet mee om de gewassen gezond te houden met dit weer.

Afgelopen week publiceerden we een eerste analyse over de Europese aardappelproductie. Daarmee rekende we nog met het 'oude' areaalcijfer van mei, wat neerkomt op zo'n 8,11 miljoen ton aardappelen voor Duitsland. Aangezien de areaaldaling waarschijnlijk vooral bij de teelt van zetmeel-, tafel- en pootaardappelen zit heeft dat geen grote impact op de opbrengstverwachting. Vooral de weersomstandigheden in de komende weken zijn daarbij bepalend.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox