Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Heeft de Amerikaanse teler eindelijk een normaal jaar?

9 Augustus 2023 - Niels van der Boom - 2 reacties

De Verenigde Staten stevenen voor het eerst sinds jaren af op een normale aardappeloogst. Het seizoen is nog lang niet voorbij maar de groeiomstandigheden zijn tot dusver gunstig verlopen voor de aardappelen. In combinatie met een flink groter areaal kan dat voor een fors grotere oogst zorgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA rekent voor 2023 met een aardappelareaal van 384.000 hectare. Dat is 5,3% meer dan in 2022 werd verbouwd. Vooral in Idaho worden dit jaar meer aardappelen geteeld. De gunstige weersomstandigheden tijdens en na het poten zijn overgegaan in een mooie zomer voor de gewassen.

10% meer aardappelen
Een officiële oogstraming laat nog wel even op zich wachten. Daarvoor moeten eerst nagenoeg alle aardappelen zijn gerooid. Insiders wagen zich ondertussen wel aan een eerste opbrengstbepaling. Die komt uit op 16,94 miljoen ton aardappelen en dat is bijna 10% meer dan in 2022 werd gerooid. De gemiddelde opbrengst ligt ten opzichte van het meerjarig gemiddelde nog iets lager, maar een groter areaal compenseert dat ruimschoots.

Wordt deze voorspelling werkelijkheid, dan is het de grootste aardappeloogst sinds 2018 in de VS. In de belangrijke aardappelstaten is het groeiseizoen tot dusver goed verlopen, maar het duurt nog wel drie maanden voor de meeste aardappelen achter de planken zitten. In die tijd kan nog van alles gebeuren wat de eindopbrengst beïnvloedt.

Vijfde meer aardappelen in Idaho
De areaalstijging in Idaho (met 133.500 hectare veruit de grootste aardappelstaat) laat zich gelden in de eerste opbrengstschatting. Die kan voor een vijfde meer aardappelen zorgen dit jaar. De aardappelen gingen er relatief laat de grond in door een koud voorjaar, maar de gewassen konden zich daarna goed ontwikkelen. De laatste jaren zorgde een aanhoudende hittegolf ervoor dat de aardappelopbrengst flink te lijden had, maar dit jaar is de hitte alleen lokaal een probleem geweest en van een veel kortere duur. De geschatte hectare-opbrengst komt uit op 49 ton per hectare. Dat is 8% meer dan het meerjarig gemiddelde.

Ook in de tweede staat, Washington groeide het areaal. Weliswaar een stuk minder dan in Idaho. De vroege aardappelen vielen wat tegen door een koud voorjaar, maar de hoofdoogst heeft deze zomer de groei behoorlijk opgepakt. Insiders gaan uit van 10% meer aardappelen ten opzichte van vorig jaar.

Minder aardappelen in Texas
De enige staat waar de aardappeloogst dit seizoen noemenswaardig tegenvalt is Texas. Het areaal is daar licht gekrompen. Ook was het deze zomer erg warm, wat kilo's heeft gekost. Naar schatting worden daarom een kwart minder aardappelen gerooid in de Lone Star State.

Ook aan de andere kant van de grens, in Canada, stevenen telers af op een goede oogst. Volgens cijfers van Statistics Canada is dit jaar ruim 160.000 hectare aardappelen gepoot. Een stijging van 2,5% vergeleken met vorig jaar. Dat kan in theorie een totale oogst van 5,7 miljoen ton opleveren en dat is een stijging van 2,5% op het record dat in 2022 werd behaald.

Zowel op de binnenlandse markt als in de exportmarkt heeft VS de laatste jaren steeds vaker verstek moeten laten gaan omdat het simpelweg niet over voldoende aardappelen beschikte. Bovendien zorgde een krappere beschikbaarheid voor hoge vrije marktprijzen waardoor een ton Amerikaanse frites duurder werd. Canada en de EU hebben van die positie kunnen profiteren. Niet alleen op exportbestemmingen die traditioneel door de VS werden gedomineerd, maar ook in de VS zelf. Europa stevent voor dit seizoen juist wederom af op een krappe oogst, wat ook gevolgen kan hebben voor de exportpositie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox