HZPC

Nieuws Jaarcijfers

HZPC zet meer pootgoed af buiten Europa

18 Oktober 2023 - Jesse Torringa - 1 reactie

Pootgoedhandelshuis Royal HZPC Group heeft het boekjaar 2022/23 afgesloten met een omzet van €420 miljoen. Dat is een omzetstijging van 20% vergeleken met het voorgaande boekjaar. Het bedrijf schrijft de omzetstijging grotendeels toe aan hogere verkoopprijzen als gevolg van gestegen transportkosten.

Het totale volume aan pootgoed dat Royal HZPC Group direct of via licentieafnemers verkocht steeg met 5% van 900.000 ton naar 944.000 ton in 2022/23. Het bedrijf verkoopt veel pootaardappelen die geleverd worden in het land van bestemming, en de groei in tonnages vindt vooral buiten Europa plaats. Gerard Backx, directeur van de pootgoedveredelaar, benadrukt dat de belangrijke groei in volume vooral in Azië en Amerika plaatsvindt waar grote stappen worden gezet in de licentieteelt.

Winst gelijk aan 2021/2022
Het resultaat komt uit op €7,1 miljoen en is vergelijkbaar met het resultaat van €7 miljoen in 2021/22. Daarnaast ligt het huidige resultaat een klein tikje hoger dan de eerdere prognose. Ook is het resultaat van beide jaren exclusief de kosten van het Connecting Growers Programma. Het bedrijf heeft over het boekjaar voor €1,1 miljoen in totaal 16.311 certificaten gekocht. Op de algemene vergadering voor aandeelhouders werd het dividend daardoor vastgesteld op €6 per certificaat.

Naast het resultaat van 2022/23 meldt de aardappelveredelaar dat het bedrijf de komende jaren meer inzet op efficiëntere interne processen en investeert in de onderzoeksactiviteiten. Backx benadrukt het belang van nieuwe, robuuste rassen. "De komende jaren introduceren we veel nieuwe robuuste rassen met belangrijke resistenties. Deze rassen kunnen met minder chemicaliën en water groeien en zorgen voor een goede opbrengst. Zelfs onder uitdagende omstandigheden."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeewind 18 Oktober 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10906415/hzpc-zet-meer-pootgoed-af-buiten-europa]HZPC zet meer pootgoed af buiten Europa[/url]
Mooi resultaat! Proficiat! Nu ook nog certificaten aankopen in de op te richten “Landbouw Sector GrondBank” om stopper bedrijven beschikbaar te houden voor pacht door bedrijsleiders of bestaande bedrijven met optie op bedrijfsvergroting.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Uitbetalingsprijs HZPC 40% hoger dan vorig seizoen

Nieuws aardappelen

Afzet HZPC blijft net steken onder miljoen ton

Nieuws Aardappelen

HZPC presenteert 35% hogere pootgoedprijs

Nieuws Aardappelen

HZPC ziet omzet niet stijgen maar pootgoedvolume wel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden