Aardappelhandel Van der Linde BV stopt met het contracteren van fritesaardappelen, zo is deze week bekendgemaakt. Het bedrijf uit Emmeloord blijft wel actief in het verpakken, exporteren en verhandelen van aardappelen en peen.
De aardappelmarkt verandert en teeltkosten zijn enorm gestegen de laatste jaren. "Zowel telers als verwerkers proberen een deel van hun risico af te dekken", vertelt Eric van der Linde tegen Boerenbusiness. "Wij namen met onze contracten een deel van het prijsrisico op ons naar beide kanten. Doordat de teeltkosten zo sterk zijn gestegen en daarmee ook de contractprijzen zijn we tot de conclusie gekomen dat de risico's voor ons als bedrijf te groot worden om op de huidige voet verder te gaan."
Zwaar besluit
Met de huidige contractprijzen van €25 of meer is de ruimte naar beneden te groot geworden om dat financieel altijd te kunnen dragen volgens Van der Linde. Wij liepen altijd met participatiecontracten, wat echt ons paradepaardje was. We hebben vier takken binnen ons familiebedrijf en van één nemen we afscheid." Het besluit om te stoppen met de fritesaardappelcontracten is niet lichtzinnig genomen. "Onze opa is met de fritesaardappelhandel begonnen en bij sommige van onze klanten ben ik de derde generatie die nu over de vloer komt. Maar het is uiteindelijk een zakelijke beslissing."
De lopende contracten van de oogst 2023 worden afgewikkeld zoals afgesproken en Lamb Weston, de vaste afnemer van Van der Linde, zou graag met de telers verder willen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10906666/van-der-linde-slankt-aardappeltak-af]Van der Linde slankt aardappeltak af [/url]
kan poc dan pootgoed leveren?
hoofdletters schreef:agria is gewoon vrij hoor. innovator en fontane duurt ook niet lang meer. dan kunnen de telers die ze dan vrij telen ook eens geld verdienen aan die rassen want tot nog toe is het geen vetpot.kan poc dan pootgoed leveren?
STOP TOCH EENS MET CONTRACTEREN
KOOP JE EIGEN POOTGOED, ZONDER DAT JE AAN EEN FABRIEK VAST ZIT
en wat brengt poc dan als dwangmiddelen mee aan de onderhandelingstafel?
1 dat de telers dan niet tekenen (doen ze toch wel)
2 dat er dan niet uitgepoot worden ( zet ik wat extra want dan worden ze duur)
3 dat je dan naar een andere verwerker gaat ( als je weg rijdt hebben ze al met elkaar geappt en houden de rijen gesloten)
dus ik zie het niet met die poc
juun schreef:Tegen die tijd zullen de frietbaronnen een ander monopolie ras gebruiken, zodat ze de boertjes terug in hun tang hebbenhoofdletters schreef:agria is gewoon vrij hoor. innovator en fontane duurt ook niet lang meer. dan kunnen de telers die ze dan vrij telen ook eens geld verdienen aan die rassen want tot nog toe is het geen vetpot.kan poc dan pootgoed leveren?
Nou en zie waar we belandt zijn in de mechanisatiewereld. Materiaal is niet meer te betalen en de mensen kopen het toch wel. Kwestie van vraag en aanbod. Des te minder vastgelegd aanbod des te beter de marktwerking gaat worden. Die stomme frietaardappelen is geen vrije marktwerking meer. Het verdienmodel van die teelt gaat als een kaarsje uit