Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Belgische verwerkers liggen op ramkoers

9 December 2023 - Niels van der Boom

Aardappelverwerkers in België liggen op koers om opnieuw een record neer te zetten. Het eerste kwartaal in het nieuwe verwerkingsseizoen zijn ze zeer sterk begonnen. Niet eerder werd zoveel diepvriesfrites geproduceerd. Kan de sector voor het tweede jaar op rij een grondstoftekort pareren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het sprookje van de Belgische aardappelindustrie, dat bijna jaar op jaar stevige groei vertoont, is nog altijd niet ten einde wanneer we naar de nieuwste data kijken. In 2021 verwerkte de industrie bij onze zuiderburen 5,6 miljoen ton aardappelen. Vorig jaar was dat 6,2 miljoen ton. In september sprak Christophe Vermeulen, CEO van Belgapom, al de verwachting uit dat 2023 op bijna 7 miljoen ton uit gaat komen.

8% meer fritesproductie
De Belgen liggen op ramkoers om dit cijfer ook daadwerkelijk te bereiken. Het eerste financiële kwartaal van juli tot en met september 2023 is zeer sterk begonnen. Volgens cijfers van Statbel is gedurende deze drie maanden 985.000 ton aardappelproducten geproduceerd. Het grootste deel daarvan diepvriesfrites. Goed voor maar liefst 864.000 ton. Dat is een stijging van 8% met dezelfde periode vorig jaar.

De productie van chips en gekoelde aardappelproducten liep juist terug in deze periode, met 12.000 ton. De productie van aardappelmeel en vlokken is stabiel gebleven in de zomer.

Meer aardappelen, maar genoeg?
Vorig jaar had de Belgische industrie te maken met een groot grondstoftekort, toen 3,97 miljoen ton aardappelen werd geoogst. Er moesten meer aardappelen dan ooit worden geïmporteerd uit Frankrijk en Nederland. Voor dit jaar stevende het land af op 4,64 miljoen ton aardappelen. Maar, de oogst is nog altijd niet gedaan en het is maar de vraag of de laatste hectares allemaal geoogst kunnen worden. Daarmee is de beschikbaarheid alsnog verbeterd, maar verwerkers zitten minder ruim in hun jasje dan eerder gedacht. Ook is er de kwaliteit om rekening mee te houden. Die is zeker van de laat gerooide gewassen niet altijd goed te noemen.

Waar de Belgische fabrieken wel in zijn geslaagd is om hun producten tegen zeer goede prijzen op de wereldmarkt af te zetten, ondanks zeer hoge voedselinflatie. Met de komst van de nieuwe oogst hebben ze ook kunnen profiteren van sterk gedaalde aardappelprijzen voor de tonnen die nog niet op contract waren vastgelegd. De fritesprijs per ton blijft op een stabiel hoog niveau, waardoor de gemaakte marges niet anders dan enorm kunnen zijn. Zelfs bij een aardappelprijs die in vier weken tijd verdubbelde. Inmiddels noteert Belgapom alweer vier weken vast op €20 per 100 kilo.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden