Shutterstock

Analyse Aardappelen

Recordopening termijnmarkt april 2025

17 Januari 2024 - 2 reacties

Het jaar 2024 is nog maar net begonnen of de eerste termijncontracten voor afwikkeling van april 2025 zijn in notering genomen. De opening gaat als een absoluut record de boeken in, nog nooit eerder werd er op een dergelijk hoog prijsniveau gestart met handelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het huidige en nog lopende seizoen (oogstjaar 2023) opende al in juni 2021 op een prijsniveau van €21, maar liefst bijna €10 lager dan waar oogstjaar 2024 op is geopend. Nog een seizoen eerder (oogstjaar 2022) werden de eerste contracten verhandeld op €16. In die zin is de evolutie van de aardappelmarkt meer dan terug te zien aan de start van het termijnmarktseizoen.

Black box
Dat wil overigens nog weinig zeggen over het verdere verloop van de marktprijs gedurende het jaar. Zo noteerde de termijnmarkt dit seizoen in week 41 nog €20. Er zouden vooral in België en Frankrijk meer dan voldoende aardappelen gerooid gaan worden, met nadruk op gaan. Inmiddels is bekend dat door aanhoudende neerslag een flink deel van de aardappelen niet gerooid is. Het gevolg is een ommekeer van de stemming en daarmee de marktprijs. Noteerde PCA/Fiwap in week 40 voor oogstjaar 2023 nog gemiddeld €9 per 100 kilo voor Fontane en Challenger, nog geen vijftien weken later (notering 16 januari) is dat €25.

Wat dus het komende aardappelseizoen gaat brengen is zoals alle jaren nog een black box. Dat de wereld voor wat betreft de aardappelteelt en afzet er anders uitziet dan nog maar kort (één à twee jaar) geleden staat als een paal boven water, getuige alleen al de contactprijzen van de fritesverwerkers in de EU-4 landen voor oogstjaar 2024.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden