Er zijn significant minder vroege aardappelen gepoot in Spanje. De oorzaak daarvoor moet niet bij pootgoed worden gezocht – de export daarvan loopt zelfs voor op voorgaand seizoen – maar vooral een gebrek aan niets net zo essentieels: water. Daartegenover staan goede marktverwachtingen.
Het Spaanse landbouwministerie maakte half februari cijfers bekend over het areaal primeuraardappelen. Dat komt naar schatting op 2.630 hectare. Een daling van 16,5% vergeleken met vorig jaar, toen 3.150 hectare werd verbouwd. In de regio Murcia is het areaal zelfs met 70% gedaald. In Andalusië stijgt het areaal juist – al gaat het daar om enkele honderden hectares – en op de Canarische Eilanden wordt eveneens met een krimp gerekend.
Meer pootgoed ingevoerd
Op het eerste gezicht denk je aan een tekort bij het uitgangsmateriaal. De Nederlandse exportcijfers laten een ander beeld zien. Tot 1 februari werd 26.205 ton pootgoed uitgevoerd naar Spanje. Dat is 20,5% meer dan een jaar geleden op die datum. Insiders bevestigen dat het pootgoed niet het probleem is, ondanks de lage opbrengsten, kwaliteit en late rooimoment in ons land.
In Murcia en Andalusië is water om mee te kunnen beregenen een schaars goed geworden. Een deel van de primeuraardappelteelt is daarom verschoven naar Sevilla, waar er minder restricties zijn voor het beregenen. Dat geldt overigens ook voor de teelt van vollegrondsgroenten. Een zeer droge winter zorgt ervoor dat boeren in alle provincies van Zuid-Spanje rekening moeten houden met waterrestricties. Daarnaast moeten ze behoorlijk dieper in de buidel tasten om te kunnen beregenen.
Grotere oogst
De Spaanse aardappeloogst groeide afgelopen jaar 5% in volume, tot 1,97 miljoen ton. Dat blijkt uit nieuwe overheidscijfers. Ook het areaal nam – ingegeven door de positieve aardappelmarkt – licht toe tot 62.000 hectare. Dat is 2.000 hectare meer dan in 2022 werd gepoot. De hectare-opbrengsten bleven vorig jaar ongeveer gelijk.
Als het gaat om de 'hoofdoogst' van late aardappelen heeft Spanje het heel wat beter gedaan dan Noordwest-Europa. Het areaal groeide met 2% en de opbrengst met bijna 12%, mede door een positievere hectare-opbrengst voor de late rassen. Misschien is dat ook de reden waarom de export van consumptieaardappelen naar Spanje tegenvalt, volgens NAO-cijfers. Die komen op 2.863 ton tot februari, waar dat een jaar eerder nog ruim 6.000 ton was.