Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Jaar gevangenisstraf na vervalsen NAK-certificaten

2 April 2024 - Niels van der Boom - 4 reacties

Een Belgische aardappelhandelaar is door het Hof van beroep Gent bestraft met één jaar gevangenisstraf en een geldboete voor het verhandelen van pootaardappelen die voorzien waren van een vals NAK-certificaat. Dit speelde in het voorjaar van 2019.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het voorjaar van 2019 werd de Nederlandse en Belgische aardappelsector opgeschrikt door 'sjoemelpootgoed' dat onder valse NAK-certificaten werd verhandeld in beide landen. Dit resulteerde erin dat gedupeerde telers de betreffende pootaardappelen weer op moesten rooien. In Nederland oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven in 2021 al dat er sprake was van vervalsing en pootgoedfraude, maar dat de NAK niet voor eigen rechter mocht spelen. De keuringsdienst was daar danig teleurgesteld in.

463 ton vervalst
Of de zaak, die sinds 2019 in het Belgische Dendermonde speelde, hiermee verbonden is, is niet direct duidelijk. In de uitspraak van het Hof valt te lezen dat het pootgoed uit Duitsland afkomstig was. Traceren kon de handelaar de partij van 463 ton niet, wat de rechtbank hem ook ten laste legt. Tijdens het onderzoek was de medewerking zeer gering. Ook is 90 ton vervalst pootgoed – op vraag van de Belgische voedselwaakhond FAVV – niet vernietigd door het bedrijf.

Alle zeven aantijgingen zijn volgens de rechter bewezen. Die lopen van vervalsing in geschriften en voedingsmiddelen vervalsen tot inbreuk op de wet voor het bestrijden van schadelijke organismen en niet kunnen traceren van producten.

Waarde
De beklaagde is veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf en een geldboete van €8.000 (of drie maanden extra zonder boete). Het is opvallend te noemen dat de rechtbank voor de 463 ton pootaardappelen een waarde van €0,10 per kilo hanteert, waardoor het om een waarde gaat van €46.300. Zeker in het licht van vandaag de dag is dat een extreem laag bedrag.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden