Agrifoto

Nieuws Pootgoedfraude

NAK ontdekt vervalste pootgoedcertificaten

16 April 2019 - Anne Jan Doorn

Keuringsdienst NAK heeft vervalste pootgoedcertificaten ontdekt, waarbij de niet-gecertificeerde aardappelen verkocht zijn onder valse labels. De NAK is, samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), nog op jacht naar de vervalsers.

Er zijn 3 Belgische boeren geweest die pootgoed hebben ontvangen met vervalste labels en die boeren hebben vervolgens de NAK gewaarschuwd. Zij kregen argwaan vanwege de slechte kwaliteit van de labels, want deze scheurden veel te gemakkelijk. Na onderzoek bleek dat niet alleen de labelkwaliteit anders is dan bij goede certificaten, maar dat er ook vervalste telernummers zijn gebruikt.

Fontane?
"Volgens de vervalste labels hadden deze 3 boeren pootgoed van het ras Fontane gekocht", zo laat Arjan Kroon van de NAK weten. "Echter, het gaat hier waarschijnlijk niet om pootgoed, maar om consumptieaardappelen of afgekeurde pootaardappelen." NAK onderzoekt nog of er een verband is met de illegale pootgoedhandel waar Breeders Trust eerder al voor waarschuwde.

De omvang van de fraude is flink, al is nog niet exact duidelijk om welke hoeveelheden het gaat. "Ik hoop natuurlijk dat het blijft bij de boeren die de vervalsing gemeld hebben, maar ik verwacht van niet", vertelt Kroon. "Samen met de NVWA zijn we volop op jacht naar degenen die dit gedaan hebben. Er zijn daarbij al enkele bedrijven in beeld."

Alert zijn
"Wanneer labels vervalst worden, dan is het hek van de dam. We hebben daarom al een advocaat ingeschakeld. Degene die betrapt wordt op het vervalsen van de labels krijgt direct al een boete van €25.000", zo meldt Kroon.

De NAK roept telers en afnemers dan ook op alert te zijn op certificaten en vervalsingen. Deze vervalsingen zijn te herkennen aan een punt in het telernummer, een te gemakkelijk scheurbaar label en een rommelige opmaak van het label.

Een van de vervalste certificaten.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox