Aleksander Willemse

Nieuws Aardappelen

Hoogste prijs in de Aardappelbingo ooit

17 April 2024 - Niels van der Boom

Het geheel willekeurig aardappelen verkopen met behulp van een bingoballenbak heeft voor oogstjaar 2023 voor het hoogste verkoopresultaat ooit gezorgd. Met een ruime marge zijn de voorgaande topjaren 2022 en 2018 verslagen. Het resultaat is een goede graadmeter voor de nog te verschijnen poolprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het oude prijsrecord stond op naam van oogstjaar 2018 met een gemiddeld verkoopresultaat van €26,34 per 100 kilo. Met een gemiddelde verkoopprijs van exact €30 is het afgelopen oogstjaar daar ruim overheen gegaan. Ook het voorgaand seizoen was met een resultaat van €26,04 niet slecht te noemen. Het tekent de bijzondere flow waar de laatste twee seizoenen in zitten.

Zo werkt de Boerenbusiness Aardappelbingo
Voor het willekeurig verkopen van de fritesaardappelen worden voorafgaand aan het seizoen negen balletjes getrokken uit de bingoballenbak. Eén voor ieder verkoopmoment: een periode van zes weken. Ieder cijfer correspondeert met de handelsdag waarop fictief de aardappelen worden verkocht. De slotnotering van de aardappeltermijnmarkt op die dag wordt meegenomen in het bingoresultaat.

Kleine dip
De prijs voor de eerste periode (week 14 t/m 19) is ook direct de een na laagste over het afgelopen verkoopseizoen, met €24,70 per 100 kilo. Alleen tussen half september en eind oktober dipte het resultaat nog verder, naar €23,10. Die dip is kleiner dan op de fysieke markt werd gemerkt.

Met €39,10 werd in februari en begin maart het hoogste resultaat van afgelopen seizoen gehaald. Voor de oogst lag de verkoopprijs eenmaal boven de €30, erna was dat driemaal. Dankzij het relatief stabiele (en hoge) niveau van de termijnmarkt was het relatief eenvoudig om een goed resultaat te maken. Echt mindere periodes heeft de termijnmarkt niet gekend.

Andere methodes scoren goed
Hoe weerhoudt het bingoresultaat zich met de andere verkoopmethodes voor fritesaardappelen? Die lopen niet ver uiteen, waarbij de bingo (opvallend) als laagste scoort. Met een gemiddelde prijs van €32,00 per 100 kilo komt het gemiddelde van de DCA PAT-Index het hoogste uit. Dit zijn de prijzen die door de vier Nederlandse aardappelfabrieken worden ingebracht en waarvoor zij vrije aardappelen en meeleverkilo's hebben ingekocht. Slechts 8 cent daaronder staat de fritesnotering van PotatoNL. De gemiddelde termijnmarktkoers komt op €31,31. De vier gerealiseerde prijzen ontlopen elkaar dus nauwelijks.

Deze gegevens geven een goede indicatie voor de poolprijzen die aan het einde van dit verkoopseizoen worden gepresenteerd. Ervan uitgaande dat de pools gedurende de oogstperiode weinig of geen aardappelen hebben verkocht, is er volop geprofiteerd van de kansen in de markt. Daarbij wordt vooral het slot interessant, na de afwikkeling van het aprilcontract. Krijgt de prijs nog een opwaartse beweging (à la seizoen 2022/23) of blijft hij op het huidig niveau voortkabbelen? Een significante daling is gezien de situatie (pootgoedschaarste, moeite om areaal uit te breiden, goede verwerking en fritesvraag) niet aannemelijk. 

Prijzen boven contract
De conclusie is daarmee dat iedere verkoopmethode in het afgelopen verkoopseizoen prima presteert. Met een gemiddelde contractprijs van €25 of €27 voor Fontane en Innovator op aprillevering hebben de termijnmarkt – maar ook de beursnotering – duidelijk een positiever resultaat opgeleverd. De resultaten voor individuele telers lopen natuurlijk ver uiteen, zeker wanneer een deel van de oogst niet gerooid is of met kwaliteitsproblemen te kampen had.

De bingoballen voor oogst 2024 zijn inmiddels getrokken en worden binnenkort op de website gepresenteerd. Dit wordt het zestiende jaar dat de Boerenbusiness Aardappelbingo wordt gehouden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden