Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

19 April 2024 - 37 reacties

Met nog een kleine drie maanden voor de boeg lijkt het eindscenario zoals dat vorig seizoen te zien was niet voor de hand te liggen. Toen steeg de aardappelmarkt tot zelfs €60 per 100 kilo (bijvoorbeeld Belgapom en Reka-noteringen week 27 voor Fontane en Challenger), de vraag is wat het marktbeeld de komende maanden zal laten zien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De actuele markt voelt al een wat langere periode een beetje apart, waarbij een gemiddelde marktprijs op basis van de diverse EU-4 noteringen rond het niveau van €37,50 al weken blijft hangen zonder dat er nu echt veel transacties (zie PAT-lijst) worden gemeld. De mogelijk aanstaande dip toen Belgapom in week 12 'flauw' liet optekenen, kwam uiteindelijk niet.

De aardappelmarkt laat qua prijsvorming dus al weken een vrijwel rechte lijn zien. Een dynamische exportmarkt zou een eventuele stijging kunnen bewerkstelligen, maar daar is in tegenstelling tot vorige jaar geen sprake van. Een wat lagere marktprijs van fritesaardappelen zou met de beperkte concurrentie uit het exportsegment zomaar het geval kunnen zijn, en toch gebeurt het niet. Het reeds wat latere voorjaar zou volgens insiders ook al een rol kunnen spelen. Maar toch… gezien de verwerkingscijfers ook versus de naar verluidt nog in voorraad liggende aardappelen geven weinig reden voor een optimistisch gevoel voor de komende maanden.

Spons
Dus hoe de markt zich zal ontwikkelen is de grote vraag. De verwerkers lijken zich als een soort spons vol te zuigen met grondstof waarmee men de voorraad eindproduct richting zomer verder aan het opbouwen is. Mocht het dus toch spannender worden dan het er vandaag de dag uitziet tot het moment dat seizoen 2024/25 van start gaat, dan lijkt het erop dat de verwerkers zich voldoende hebben ingedekt; men is vast van plan niet een tweede keer het hoofd te stoten. Diverse telers lijken toch wat eieren voor hun geld te kiezen en niet te wachten op het scenario van vorig seizoen (€40,00 en meer) aangezien een markt wellicht ook eens een prijsverval kan laten zien.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden