Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Nieuwe aardappeloogst start op hoog prijsniveau

13 Mei 2024 - Niels van der Boom

De oogst van primeuraardappelen in Europa is vroeg op gang gekomen. Terwijl in Noordwest-Europa de pootmachines volop rondrijden worden in onder andere Spanje, Griekenland, Polen en Roemenië alweer nieuwe aardappelen uit de grond gehaald. Het Europese seizoen kruist daarmee de aanvoer uit Noord-Afrika.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aardappeltelers in Spanje hebben dit jaar ongeveer eenzelfde hoeveelheid vroege aardappelen gepoot als in 2023. Het gaat volgens overheidscijfers om bijna 13.000 hectare. Het areaal primeuraardappelen is wel met een derde afgenomen dit seizoen. Voor de middelvroege aardappelen wordt met een kleine groei gerekend. Hoe de late oogst uitpakt, is nog afwachten.

Meer pootgoedexport
Gaan we af op de exportcijfers van Nederlands pootgoed, dan valt een algehele areaaltoename te verwachten. Van oogstjaar 2023 werd bijna 44.000 ton pootgoed geëxporteerd naar Spanje. Dat is 6,8% meer dan een jaar eerder en best opmerkelijk, gezien het vermeende tekort aan pootgoed dit jaar. Het is zelfs het grootste pootgoedvolume sinds 2016. Wel moeten Spaanse telers het dit jaar vaker doen met nieuwe en onbekende rassen door het tekort aan uitgangsmateriaal. Ook is de virusdruk hoog na meer aantastingen vorig jaar, zo laten Spaanse telers weten.

Het groeiseizoen is dit jaar wat beter verlopen in Spanje dan vorig jaar, toen het land van het ene extreem in het andere viel. Het pootseizoen was goed, maar in april viel lokaal veel neerslag. Vooral in de regio rond Sevilla. Dit jaar is het nieuwe oogstseizoen zo'n twee weken eerder begonnen dan gebruikelijk. Telers zijn tevreden over het prijsniveau, dat deze maand is gestegen tot boven de €70 per 100 kilo. Andere Europese landen zijn gretig afnemer van Spaanse aardappelen.

Portugees areaal daalt
In buurland Portugal neemt het aardappelareaal dit jaar wel af volgens officiële cijfers van het statistiekbureau. Die komen op 12.800 hectare tegenover 13.500 hectare vorig jaar. De Nederlandse pootgoedexport naar Portugal laat ook een dip zien. Dit seizoen is bijna 2.500 ton minder geëxporteerd. Een daling van 16,5%. Minder gunstig groeiweer aan het begin van dit jaar heeft voor een hogere ziektedruk en vertraging in de groei gezorgd.

De primeuraardappeloogst in Frankrijk moet nog op gang komen. Alleen op het eiland Nourmetier worden aardappelen geoogst. Het duurt nog wel even voor het land zelf in de behoefte kan voorzien. Naast import uit Egypte en Israël worden de Fransen steeds meer bediend met Spaanse aardappelen. De oude oogst tafelaardappelen is inmiddels bijna op.

In Griekenland is de aardappeloogst al een maand bezig in de Peloponnesos. Het areaal hier, van zo'n 2.500 hectare, neemt wel jaarlijks af door druk van aardappelen uit onder andere Egypte. De telersprijzen liggen tussen de €50 en €60 per 100 kilo en zijn daarmee behoorlijk beter dan een jaar geleden, toen de prijs op zo'n €37 bleef steken. De Griekse handelaren rekenen op een blijvend goede vraag vanuit Europese landen omdat de eigen oogst veelal eerder is uitverkocht.

Prijsdruk in Polen
Ook in Polen is de aardappeloogst zeker tien dagen eerder dan gemiddeld begonnen. Het gaat om primeuraardappelen onder plastic, die vooral in het vroege teeltgebied rond Poznan worden verbouwd. Afgelopen week daalde het kwik 's nachts lokaal in Polen tot -5 graden, maar de aardappelen hebben naar verluidt geen last van vorst gehad. Met name in Zuid-Polen speelt ook droogte een steeds grotere rol. Al bijna twee maanden is geen neerslag van betekenis gevallen. In Noord-Polen is het juist weer bovengemiddeld nat.

Met import uit Roemenië, Cyprus, Egypte en Griekenland staat er veel druk op de nieuwe oogst. Dat de nieuwe aardappelen zich eerder dan gebruikelijk aandienen is daarbij geen voordeel. Op de Poolse handelsmarkten lag het prijsniveau begin mei op €1,60 tot €2,80 per kilo. Het dubbele van de geïmporteerde aardappelen. Naar verwachting daalt dit prijsniveau wel snel nu er meer binnenlands volume op de markt komt, samen met het aanbod vanuit andere landen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden