Shutterstock

Analyse Aardappelen

Termijnmarkt oude oogst knalt seizoen uit

8 Juni 2024 - 1 reactie

Het laatste contract van oogst 2023 (het junicontract) op de aardappeltermijnmarkt knalt met een expiratie op €52,10 het seizoen uit. De openstaande contracten worden dus afgewikkeld op de cash settlement (€52,10) van week 23. Dat is de hoogst prijs sinds de invoering van de cash settlement-methodiek op de aardappeltermijnmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De hoogst inbreng voor de CS kwam uit Nederland die met €54,50 forser noteerde dan Duitsland die voor een inbreng van €50,28 zorgde. Frankrijk zat daar met €50,60 iets boven. De inbreng voor CS vanuit België, waar Viaverde (voormalige PCA) dinsdag al tot €55 noteerde, kwam uit op €53,10. Vorig seizoen werden de junicontracten afgewikkeld op basis van een CS op €50,70.

Het junicontract zou in basis een interessant contract kunnen zijn, aangezien het aardappelseizoen de afgelopen jaren steeds verder is opgerekt. De meeste afnemers kunnen qua planning het seizoen prima overzien tot mei. Later in het seizoen kan het in sommige jaren (zoals dit en het vorige jaar) spannend worden. Afgelopen termijnmarktseizoen is de handel van het junicontract echter uiterst beperkt geweest, net als overigens het april 2024-termijncontract. Na het afhaken van Saxo Bank als clearinghouse (financiële afwikkeling van de termijncontracten) net bij aanvang van het groeiseizoen, werd de opbouw van de posities geblokkeerd. De nieuwe aanbieder van deze dienst (ADM Investor Service B.V.) was niet voldoende in staat om snel op deze blokkade in te spelen. Het gevolg was een zeer matig functionerende termijnmarkt.

Omzet
Nu met het nieuwe seizoen van oogstjaar 2024 blijft de aardappeltermijnmarkt achter qua omzet en het volume openstaande posities. De hoge contractprijs lijkt daar debet aan te zijn, meer contracteren en minder gebruik maken van de termijnmarkt, lijkt het idee. Nu met alle excessen in het veld in de EU-4 aardappellanden wordt de april 2025-notering al richting €40 opgestuwd, wat reeds fors boven het contractprijsniveau is. Toch is het de vraag of de interesse naar de handel op de termijnmarkt zal kunnen herstellen. Bij nog een seizoen waarbij de omzet en opbouw van posities te kort schieten om het instrument in de benen te houden, is het beëindigen van deze markt wellicht een logisch gevolg.

Wat de jaren gaan brengen na het mogelijke wegvallen van de aardappeltermijnmarkt zal moeten blijken. Een marktprijs kunnen indiceren medio juni van bijvoorbeeld €40, zoals vandaag de dag het geval, is dan niet meer aan de orde. Alle (wellicht deels) aan de termijnmarkt gerelateerde contracten komen te vervallen, alsmede ook de mogelijkheid om in te dekken als individuele teler of in gezamenlijk verband (pools). De vraag is of de belanghebbende in de markt zich realiseren wat het effect zal zijn indien er geen prijsindicatief instrument (lees: de termijnmarkt) meer zal zijn, juist gedurende het groeiseizoen! Je zou zeggen dat met toenemende risico's die de aardappelteelt met zich meebrengt deze blinde vlek wat zou vervagen en de waarde van de aardappeltermijnmarkt - zoals die er ook is in vrijwel alle andere grondstofmarkten (denk aan tarwe, soja, olie, energie, metalen etc.) - weer meer perspectief zou krijgen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden