Shutterstock

Analyse Aardappelen

Zorgen droge dagen voor lucht op aardappelmarkt?

21 Juni 2024 - 27 reacties

In de aardappelmarkt is emotie vaak de grote aanjager in de prijsvorming. Zo ook de laatste weken waarbij aanhoudende neerslag, niet zelden in grote hoeveelheden, het daardoor lange uitgerekte pootseizoen en het schaarse en in sommige gevallen qua kwaliteit matige pootgoed de prijzen naar een recordniveau hebben gestuwd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen week vielen lokaal nog weer zware buien, maar het drogere weer in het vooruitzicht gaf weer wat hoop en verlichting in de markt. Volgende week zullen naar verwachting de laatste aardappelen de grond in gaan in met name België en het zuiden van Nederland.

Hoe deze laat en zeer laat geplante gewassen zich gaan ontwikkelen zal afhangen van het verdere verloop van het groeiseizoen. Verloopt vanaf nu alles van een leien dakje of slaat de zomer nog een keer toe? Ook zal de oogst bepalend zijn voor de late tot zeer laat gepote aardappelen. Laat rooien kan nu eenmaal de nodige stress opleveren, zo hebben we afgelopen herfst maar weer gezien. De tijd zal het de komende maanden moeten leren.

Neutraal
Het lijkt wel of de belanghebbende in de sector in standje neutraal staan. Eerst maar eens kijken of en wat nu daadwerkelijk ondergroeit. De phytophthora die om zich heen slaat, is ook een punt van zorg. De ervaring leert echter dat een markt daar prijstechnisch niet veel beter van wordt.

Voor het moment lijken alle factoren die stemmingsbepalend zijn wat verwerkt in de markt. De prik voor de termijnmarkt voor het april 2025- contract ligt nu rond het €40-niveau. Bekend is dat verwerkers die bij telers voor week 17 2025 (week van afwikkelen termijnmarkt) aardappelen fysiek vast willen leggen, doen dat op circa €37 per 100 kilo. Dat wordt gedaan bij telers die de gewassen er mooi op hebben staan en nog een verdere dekking zoeken, wat dan ruim boven de al hoge contractprijs gerealiseerd kan worden.

Verwerkers worstelen inmiddels met het aan de praat houden van hun baklijnen, al zou je dat niet eens zeggen gezien de verwerkingscijfers over afgelopen mei. In zekere zin opvallend, omdat de problemen met waterschade en niet kunnen poten toen ook al duidelijk waren. Geen mogelijkheid wordt onbenut gelaten om door te draaien. Vrije aardappelen van oogst 2023 worden bijgekocht voor €60 en zelfs meer. Verwerkers kijken daarvoor binnen Europa (bijvoorbeeld Roemenië) maar ook daarbuiten (Egypte). Dit heeft verwerkers niet doen besluiten om het voetje van het gas te halen, maar volop door te draaien.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden