Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Europese zetmeeloogst naar laagste punt in 8 jaar

6 September 2024 - Niels van der Boom - 14 reacties

Het areaal zetmeelaardappelen in de Europese Unie is opnieuw gedaald, naar het laagste punt in acht jaar tijd. Dat meldt het Duitse Bundesverbandes der Deutschen Stärkekartoffelerzeuger (BVS) tijdens haar jaarcongres. Naast een krimpend areaal hebben de gewassen te kampen met tegenvallende opbrengst als gevolg van het extreme weer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland daalt het areaal zetmeelaardappelen dit jaar met ruim 2.800 hectare naar 53.100 hectare, zo schat BVS in. Voor de Europese Unie wordt uitgegaan van een areaal van 194.600 hectare. Dat is de kleinste oppervlakte in acht jaar tijd.

Europese krimp
Officiële cijfers vanuit de EU-lidstaten zitten overigens iets boven dit areaal. In de EU-27 wordt de totale teelt op 201.000 hectare geraamd voor dit jaar. Dat is een kleine 10.000 hectare minder dan in 2023 werd verbouwd. In de meeste landen krimpt het areaal licht. Uitzondering daarop is Polen, waar een stijging van 10% wordt ingeschat. In Denemarken, met 47.000 hectare de Europese nummer twee, blijft het areaal stabiel. Daar is de teelt met 10.000 hectare toegenomen in de laatste vijf jaar.

Concurrentie
In Nederland is de zetmeelaardappelteelt dit jaar met 3.530 hectare afgenomen en in Frankrijk met 6.800 hectare. Daar bleef het areaal in recente jaren stabiel, terwijl het in de meeste andere landen daalde. De teelt heeft te kampen met een verminderde winstgevendheid en telers die ervoor kiezen om andere aardappelsoorten te telen. Concurrentie vanuit de frites- en vlokkenindustrie is groot.

Volgens Hans-Wilhelm Giere, voorzitter van de BVS en tevens werkzaam bij Avebe, lukte het de zetmeelfabrieken niet om de areaal en aardappelproductie te stabiliseren. Het moeilijke groeiseizoen heeft ook de zetmeelaardappelen getroffen. Overmatige neerslag en een zeer hoge ziektedruk eisen hun tol. En niet alleen in Duitsland. De grens van wat mogelijk is met het huidige uitgeklede pakket aan gewasbeschermingsmiddelen is bereikt, aldus de organisatie.

Hogere kosten
Naast de uitdaging van een krimpende Europese teelt hebben producenten van aardappelmeel en eiwit ook de uitdaging van een stijgende kostprijs. Daardoor moeten de tonnen aardappelen beter betaald worden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden