Belpotato.be, de Belgische brancheorganisatie voor de aardappelsector, is verbaasd over de acties van afnemers om de eerder gecontracteerde hoeveelheid aardappelen te verminderen. Deze actie is volgens hun onaanvaardbaar. Het naleven van de contracten en contractvoorwaarden is voor de organisatie een speerpunt.
Vorige week stuurde Clarebout Potatoes al zijn telers een bericht dat het heeft besloten collectief 10% van de te contracteren hoeveelheid fritesaardappelen te reduceren. Belpotato spreekt over meerdere afnemers, maar noemt daarbij geen namen. Als belangrijkste reden voor deze stap noemt Clarebout de verwachting van een ongebreidelde groei van het aardappelareaal.
Weinig respect
Tijdens Interpom 2024, eind november, tekende de Belgische boerenstandsorganisaties en Belgapom, een vernieuwde versie van de gedragscode rond de aardappelcontracten. Een moeizaam overleg ging daaraan vooraf. De verbijstering bij Belpotato is dan ook groot dat slechts drie maanden later alweer gemorreld wordt aan die voorwaarden. Een eenzijdige en ongeziene aanpassing is voor hun volstrekt onacceptabel. "Het getuige van weinig respect naar de aardappelproducenten", zo meldt de organisatie in een persbericht.
"Vlak voor het plantseizoen krijg je een koude douche over je heen met de boodschap dat je 10 tot 20% minder aardappelen onder contract kunt telen", zo vervolgt het. Belpotato roept daarom op dat de afnemers meer respect moeten tonen en daarmee zich houden aan de eerder overeengekomen voorwaarden. Ook gaat de brancheorganisatie onderzoeken hoe een dergelijke situatie in de toekomst voorkomen kan worden.
Voorstel
In een toelichting liet Yves Capoen, inkoopdirecteur van Clarebout, eerder aan Boerenbusiness weten dat het reduceren van het contractvolume binnen de stelregels van het contracteren valt. Telers kunnen zelf een voorstel indienen, met het volume en de rassen die zij willen telen. Het is uiteindelijk aan de verwerker om de definitieve toewijzing vast te stellen.
Door sommige sectorpartijen wordt ook gewezen op de tegenvallende export van aardappelproducten. Christophe Vermeulen, voorzitter van Belgapom, kan niet bevestigen dat de export van hun leden tegenvalt, zo vertelt hij tegen nieuwssite Vilt.be. "De exportgroei is minder sterk dan voorgaande jaren, maar of dit de totale export beïnvloedt weet ik niet."