Vorig jaar al sprak het AD over een omwenteling in fritesland. De fijnproevers en consumenten nemen steeds vaker geen genoegen meer met fabrieksfrites van de grote merken. Die komen er maar bekaaid vanaf. Het niveau in de beroemde en beruchte test gaat daardoor omhoog.
Erg frappant is dat de nummer één – die als enige een tien wist te halen – minder dan een jaar bestaat. De Ermelosche Frietzaak werd in juli 2015 geopend, door drie jonge ondernemers. Hun verse frites van Agria aardappelen - gebakken mét schil - wist de jury het meest te bekoren. Als enige zaak krijgt het daarom een cijfer 10. Het verschil met de nummer twee en drie is slechts een kwart punt.
Volgens het juryrapport van het Centrum voor Smaakonderzoek is de frites knapperig, heeft het een krokante korst, zacht van binnen en met een hoge aardappelsmaak. Het schilletje zorgt voor een extra bite.
Vorig jaar al was in de AD-Friettest een kentering plaats aan het vinden. Verse friet wint razendsnel aan populariteit en daar is in een jaar tijd flink van geprofiteerd. Nieuwe trendy winkels schieten uit de grond. Dat brengt ook de algehele kwaliteit in de lijst omhoog, die uit 153 friteszaken bestaat. De nummer 57 weet nog een eindcijfer 8 te halen en dat is uniek volgens de krant.
Volgens de drie frietbakkers uit Ermelo is hun geheim het bakken met de schil. Dat geeft extra smaak en een beetje vitamine C. De aardappelen worden gewassen aangeleverd en door het bedrijf eerst nagelezen. Slechte plekjes worden handmatig weggesneden. Per week gaat er 500 kilo Agria doorheen maar, na het winnen van de friettest is aardappelleverancier Schaap Holland uit Biddinghuizen al gevraagd vaker te leveren en gaat de winkel op de Veluwe zeven dagen per week open.
Zaterdag publiceert het AD de volledige 2016 Friettest. Daarbij is het de vraag hoe het slagveld er voor de grote fabrikanten Aviko, Farm Frites, McCain en LWM bij ligt. Consumenten in Nederland betalen steeds vaker liever meer voor vers gesneden frites dan dat zij kiezen voor voorgebakken product. De horeca speelt daar handig op in door de traditionele snackbar vaarwel te zeggen en in te spelen op beleving.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10869388/Verse-frites-veegt-de-vloer-aan-met-grote-fabrikanten]Verse frites veegt de vloer aan met grote fabrikanten[/url]
In Zuid-Limburg normaalste zaak ter wereld dat er verse friet wordt gebakken in de betere frituur.. Je gaat toch ook niet naar de bakker om fabrieksbrood te kopen..