AD Friettest 2016

Verse frites veegt de vloer aan met grote fabrikanten

22 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Vorig jaar al sprak het AD over een omwenteling in fritesland. De fijnproevers en consumenten nemen steeds vaker geen genoegen meer met fabrieksfrites van de grote merken. Die komen er maar bekaaid vanaf. Het niveau in de beroemde en beruchte test gaat daardoor omhoog.

Erg frappant is dat de nummer één – die als enige een tien wist te halen – minder dan een jaar bestaat. De Ermelosche Frietzaak werd in juli 2015 geopend, door drie jonge ondernemers. Hun verse frites van Agria aardappelen - gebakken mét schil - wist de jury het meest te bekoren. Als enige zaak krijgt het daarom een cijfer 10. Het verschil met de nummer twee en drie is slechts een kwart punt.

Bakken met schil geeft de frites een bite en meer smaak

Volgens het juryrapport van het Centrum voor Smaakonderzoek is de frites knapperig, heeft het een krokante korst, zacht van binnen en met een hoge aardappelsmaak. Het schilletje zorgt voor een extra bite.

Vorig jaar al was in de AD-Friettest een kentering plaats aan het vinden. Verse friet wint razendsnel aan populariteit en daar is in een jaar tijd flink van geprofiteerd. Nieuwe trendy winkels schieten uit de grond. Dat brengt ook de algehele kwaliteit in de lijst omhoog, die uit 153 friteszaken bestaat. De nummer 57 weet nog een eindcijfer 8 te halen en dat is uniek volgens de krant.

Volgens de drie frietbakkers uit Ermelo is hun geheim het bakken met de schil. Dat geeft extra smaak en een beetje vitamine C. De aardappelen worden gewassen aangeleverd en door het bedrijf eerst nagelezen. Slechte plekjes worden handmatig weggesneden. Per week gaat er 500 kilo Agria doorheen maar, na het winnen van de friettest is aardappelleverancier Schaap Holland uit Biddinghuizen al gevraagd vaker te leveren en gaat de winkel op de Veluwe zeven dagen per week open.

Zaterdag publiceert het AD de volledige 2016 Friettest. Daarbij is het de vraag hoe het slagveld er voor de grote fabrikanten Aviko, Farm Frites, McCain en LWM bij ligt. Consumenten in Nederland betalen steeds vaker liever meer voor vers gesneden frites dan dat zij kiezen voor voorgebakken product. De horeca speelt daar handig op in door de traditionele snackbar vaarwel te zeggen en in te spelen op beleving.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
agrifiets 23 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10869388/Verse-frites-veegt-de-vloer-aan-met-grote-fabrikanten]Verse frites veegt de vloer aan met grote fabrikanten[/url]
als je in de dikke van dale kijkt wat de term vers inhoud dan mag je de term verse friet niet voeren: omdat het bij friet om een bewerkt product gaat mag je die term niet gebruiken of sla ik hier de plank mis?tevens de aardappel waar die van gebakken word is soms wel 9 maanden oud
Abonnee
erik 23 April 2016
plezierjacht bestaat ook niet in de termen van de partij voor de de dieren, want een plezierjacht ligt in de haven.
Verse friet is niet ingevroren geweest. hebben we nog meer te mierenneuken
Bas 25 April 2016
Verse friet wordt ook niet voorgebakken (en idd ook niet ingevroren) aangeleverd.
geert 29 April 2016
Is een petatje oorlog ook vers ?
Brooijmans 29 April 2016
Er gaat niets boven verse eigengebakken friet
Teler 10 Mei 2016
In Zuid-Limburg normaalste zaak ter wereld dat er verse friet wordt gebakken in de betere frituur.. Je gaat toch ook niet naar de bakker om fabrieksbrood te kopen..
schoenmakers1 10 Mei 2016
Teler schreef:
In Zuid-Limburg normaalste zaak ter wereld dat er verse friet wordt gebakken in de betere frituur.. Je gaat toch ook niet naar de bakker om fabrieksbrood te kopen..

wat is er mis met het fabrieksbrood, ik heb daar nog nooit meegemaakt dat er smeervet in zat en dat ze de prijzen verhoogde toen de graanprijs omlaag ging.
Abonnee
pruikenmaker 11 Mei 2016
Gaat het wel goed schoenmakers 1?
schoenmakers1 11 Mei 2016
het is inmiddels al een jaar of 25 geleden, maar toen werd ik duidelijk bij de henst gedaan
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden