Agrifoto

Nieuws Countus Akkerbouwindex

Opmars Akkerbouwindex nog niet ten einde

9 Januari 2019 - Niels van der Boom

De stijgend tendens, waarin de Countus Akkerbouwindex zich sinds november bevindt, is nog niet ten einde. In december wist de koers met 3,5 punten te stijgen, wat voornamelijk aan de koers van het aprilcontract op de termijnmarkt te wijten is.

In de maand juli schoot de Akkerbouwindex omhoog, vooral omdat de agrarische markten op de aanhoudende droogte reageerden. Eind september stabiliseerden de markten, om vervolgens half november een nieuwe demarrage te doen. Die houdt ook aan de start van het nieuwe jaar aan.

Index blijft stijgen
De maand december begon met een stand van 128,8 punten en het jaar eindigde op 132,3 punten. Daarmee bevindt de Index zich nu op het niveau van begin 2016. Er is echter nog veel voor nodig om de grens van 150 punten te bereiken; dat lukte dan ook slechts 2 keer eerder. Met de start van het nieuwe jaar is de Index met terugwerkende kracht opnieuw berekend. Deze noteert hierdoor hoger, ten opzichte van de vorige berichtgeving.

De letterlijke bodem van de Index zijn de tarwe- en suikerbietenprijs. Daarbij steeg de prijs voor EU-voertarwe in december licht. Vanwege het ontbreken van actuele noteringen rond de feestdagen wordt het gemiddelde aangehouden; die ligt op €214,50 per ton. Wat de stijging eveneens tempert, is de suikerbietenprijs. Deze is voor oogst 2018 gezet op €32,50 per ton bieten.

De uiennotering in Emmeloord is sinds 28 november stabiel. De categorie 30% tot 60% grove uien hanteert als vaste prijs €43 per 100 kilo. De prijs van pootgoed van het ras Bintje zit duidelijk in de lift; de prijs komt eind december op €65 per 100 kilo voor 35 tot 45 millimeter. Echter, de invloed hiervan is minimaal.

Aardappelmarkt leidend
De sectorbarometer moet het hebben van de aardappeltermijnmarkt. Het aprilcontract kwam begin december weer boven het niveau van €30 per 100 kilo uit. Het jaar werd uiteindelijk op €31,30 afgesloten. Begin januari volgde een significante prijsstijging tot boven de €32, wat voorlopig voor een toename van de Index gaat zorgen.

Hoe nu verder? De Akkerbouwindex heeft (sinds de start in 2004) als doel aan te tonen hoe de sector er financieel voor staat. Wie niet beter weet, kan concluderen dat akkerbouwers een prima jaar hebben. De huidige positieve tendens kwam in 15 jaar tijd namelijk slechts 5 keer eerder voor. De realiteit is echter heel anders. Een enkeling kan profiteren van de marktprijzen, maar het gros heeft weinig of geen vrij verkoopbaar product. Daarmee is het afwachten hoe de koers zich beweegt als het nieuwe seizoen zich ontvouwt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden