Shutterstock

Nieuws Akkerbouw

'Areaal cichorei neemt in 2019 weer toe'

15 Januari 2019 - Anne Jan Doorn

"Het areaal van cichorei zal in 2019 gaan groeien", zo beweert René Schunselaar, manager agro bij Sensus. Daarbij kende de meest recente campagne van Sensus een lage gemiddelde opbrengst.

"Behalve uitbreiding bij de vaste telers, zijn er ook nieuwe telers die voor ons gaan telen", zo meldt Schunselaar. "Het areaal van cichorei liet in 2017 en 2018 een lichte daling zien, met name omdat de productie toen harder steeg dan de afzet. Daarnaast toont de markt voor inuline jaarlijks een groei, wat betekent dat de productie in 2019 weer kan groeien." Er zijn nog geen exacte areaalcijfers bekend.

Interesse van telers
Er is wel voldoende interesse onder telers. Een belangrijke factor daarbij zijn onder meer de stabiele contractvoorwaarden (basisprijs van €73,50 per ton). Een tweede factor is het programma van Sensus ter verbetering van het teeltrendement. "Het doel hiervan is een gemiddelde opbrengst van 10 ton in 2023."

Afgelopen campagne werd dat gemiddelde niet gehaald. "De gemiddelde opbrengst lag in die campagne op 8 ton. Echter, er waren ook telers met een opbrengst van 5 ton en telers met een opbrengst van 12 ton, grote verschillen dus. Het gehalte inuline was wel goed en kwam boven de 17% uit. Daardoor krijgen de telers een toeslag uitbetaald", zo beschrijft Schunselaar de campagne.

Groeiende markt
"De groei op de wereldwijde markt voor inuline heeft alles te maken met de toenemende aandacht voor gezondere voeding. Er is in Europa veel aandacht voor het verlagen van het aantal toegevoegde suikers, waardoor er genoeg groeipotentie is." Sensus speelt in deze markt een belangrijke rol, want er zijn in de wereld maar 3 aanbieders van inuline uit cichorei.

Schunselaar kijkt tevreden terug op de introductie van de teelt, inmiddels alweer 25 jaar geleden. "De teelt mag er zijn. We produceren voor een vrije wereldmarkt, al is inuline geen bulkproduct. De akkerbouwsector in Nederland kan er trots op zijn."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden