Shutterstock

Tech Faillisement

Sorteerspecialist Eqraft failliet, redding gestart

17 Januari 2019

Eqraft (voorheen ERC Machinery) is in de aardappelmarkt en uienwereld een grote bekende als producent van sorteer- en verpakkingsmachines. Het aandeel is zelfs zo groot dat 3 uienverwerkers een 'crowdfundingcampagne' zijn gestart om het bedrijf er bovenop te helpen.

"Eqraft vroeg deze maand uitstel van betaling aan, wat dinsdag 15 januari omgezet is in een faillissement", laat curator Bas van Dijen van Okkerse & Schop Advocaten weten. "Er wordt gewerkt aan een doorstart en ik hoop hier binnenkort meer over te kunnen zeggen."

Crowdfunding
Ondertussen hebben 3 uienverwerkers de koppen bij elkaar gestoken om het bedrijf te helpen, meldt website AGF. Het gaat om Wiskerke Onions, Arjazon en Franje Onions. Naar schatting maken wereldwijd ruim 100 bedrijven gebruik van de machines van Eqraft. De deadline voor de actie loopt donderdag 17 januari af. Naar verluidt zijn er al toezeggingen van bedrijven uit de sector.

Optisch sorteren
De laatste jaren stak het bedrijf veel energie in de ontwikkeling van een elektronische sorteermachine voor uien. Volgens initiatiefnemers van de crowdfunding-actie is dit deels de oorzaak van de huidige situatie. Het ontwikkelen van deze unieke machine deed Eqraft samen met de Onion Tech Alliance, waar Boerenbusiness in 2017 al over schreef.

Een van de bedrijven die hun nek uitstak en met het optisch sorteren aan de slag is gegaan, is MSP Onions uit Nieuwdorp (Zeeland). Een verhaal hierover stond in de Boerenbusiness Uienanalyse van afgelopen najaar. MSP onions is geen initiatiefnemer van de actie.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Griek blijft aansprakelijk voor faillissement Lyempf

Inside Melk

Griek blijft aansprakelijk voor faillissement Lyempf

Is spaargeld straks onze reddingsboei?

Opinie Johan Geeroms

Is spaargeld straks onze reddingsboei?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief