Agrifoto

Analyse Countus Akkerbouwindex

Akkerbouwrendement blijft ijzersterk

5 Februari 2019 - Niels van der Boom

De Countus Akkerbouwindex heeft de maand januari gebruikt om zijn positieve niveau te handhaven. Ondanks een lichte terugval blijft het rendement van de grote akkerbouwgewassen positief, in vergelijking tot voorgaande jaren.

De eerste week van het nieuwe jaar is goed voor het hoogste indexcijfer van dit seizoen: 137,1 punten. Begin januari stonden de akkerbouwmarkten, die gezamenlijk de Countus Akkerbouwindex vormen, al op een hoog niveau. Gedurende de maand zakte het niveau iets terug, met 135,9 punten als laatste notering.

Uienprijs
Op 2 januari noteerde Emmeloord voor de zaaiuien 30% tot 60% grof een prijs van €43 per 100 kilo, om vervolgens terug te zakken tot €39 aan het einde van de maand. De prijs voor EU-voertarwe houdt zich bijzonder stabiel en komt op circa €21 per 100 kilo.

De aardappeltermijnmarkt gebruikte de start van het nieuwe jaar om te stijgen. Op woensdag 16 januari noteerde het aprilcontract een voorlopig hoogtepunt van €33 per 100 kilo en gedurende de maand bleef een niveau van €32 of meer hanteerbaar. Dit is een stabiel fundament van de Index. De prijs van pootgoed van het ras Bintje nam het meeste toe, maar de invloed hiervan is minimaal.

CBS-cijfers
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde eind januari de definitieve areaal- en opbrengstcijfers voor oogst 2018. Deze zijn toegepast op de Index, die hierdoor over de gehele linie met 1 punt is gestegen. Zoals eerder vermeld is, heeft de Akkerbouwindex 2 gezichten. Geredeneerd vanuit de notering staat de sector er positief voor, maar de realiteit is dat er weinig vrij product voorhanden is en de opbrengst en kwaliteit veelal tegenvallen.

Voor de suikerbieten rekent de Index met een prijs van €32,50. Cosun maakt 13 februari bekend wat de definitieve uitbetaalprijs voor oogst 2018 wordt. Echter, naar verwachting wijkt deze weinig af van de basisbetaling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden