Agrifoto

Nieuws Industriegroenten

Vlaamse spruitkooltelers weigeren contracten wel

21 Februari 2019 - Anne Jan Doorn

Waar in Nederland de aardappelcontracten ieder seizoen ter discussie staan, pakken de Vlaamse spruitkooltelers het rigoureuzer aan. Zij bouwen liever een eigen fabriek dan dat ze de contracten tekenen die nu aangeboden worden. Volgens de telers ligt de contractprijs (veel) te laag.

"Om de spruitenteelt rendabel te kunnen houden, vragen de telers om een prijsverhoging van €30 per ton. De verwerkers willen daarentegen niet verder gaan dan een prijsverhoging van €20 per ton", zo meldt Mark Wulfrancke, een beleidsmedewerker bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), bij Landbouwleven.

Niet uit de kosten
De contractprijs voor de Vlaamse telers werd vorig jaar verlaagd tot €345 per ton. Maar, volgens ABS is 60% van de telers afgelopen jaar niet uit de kosten geraakt. Daarom willen de telers nu €375 per ton ontvangen. Zij melden dat de teeltkosten in de afgelopen 3 jaar met €1.500 per hectare zijn gestegen. "De verhoging die de groenteverwerkers voorstellen, zorgt slechts een verkleining van het verlies. Het brengt geen inkomen", zo stelt Wulfrancke.

Volgens de Vlaamse groentetelers krijgen de telers uit Limburg duidelijk meer, en dat frustreert extra. "Ondanks dat Limburgse telers meer krijgen (€382 per ton), laten velen de spruitenteelt voor wat het is. Dit omdat het niet rendabel genoeg is. Zij willen minimaal €400 per ton voor oogst 2019", aldus Wulfrancke.

Oprichten van een eigen fabriek
Vanwege de onvrede willen sommige telers het voorbeeld van de Waalse suikerbietentelers opvolgen. Die groep richt een eigen fabriek op wegens onvrede over Südzucker. "Met inbreng van diverse telers en investeerders zijn wij in staat om een verwerkingseenheid op te richten. De verwerking van spruiten is relatief eenvoudig, waardoor dit goed mogelijk is", besluit Wulfrancke. Hoewel in Nederland ook onvrede is, krijgen verwerkers de arealen hier wel ingevuld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden